fbpx


Ishrana

Autofagija – prirodan proces koji podmlađuje telo i zateže kožu

Da li ste čuli za autofagiju? Neki bukvalan prevod ovog pojma značio bi – pojesti samoga sebe. Iako zvuči kao premisa iz romana naučne fantastike, ovo je zapravo stvaran proces našeg organizma, toliko značajan da je japanski naučnik Jošinori Osumi 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za doprinos u proučavanju i razotkrifanju funkcionisanja ovog procesa.

Keto, LCHF, Mrsavljenje, Koza, Dijeta, Post, Autofagija

  • Pregleda: 8532

Šta (ne) čini keto namirnicu?

Dragi moji, vrlo često debatujemo na grupi o tome šta jeste a šta nije keto namirnica i u ovom tekstu želim da vam predstavim neke principe kojima se ja vodim. Razumem da je rad na svom telu, zdravlju, pronalaženje odgovarajućih rešenja – razvojni put, ovo znači da se oslanjam na principe i iskustva koja su mi do sada donosila uspeh, dobro zdravlje, ali da sam istovremeno otvorena za nove ideje, nova polazišta i nova iskustva. Ne postoji idealni spisak keto namirnica, jer to šta je za nekoga keto namirnica zavisiće od toga kako neko shvata keto i pre svega od toga kako ga u praksi sprovodi.

Ishrana, LCHF, Mrsavljenje, Namirnice, Keto Dijeta

  • Pregleda: 12764

Keto računica

Ovaj post nastao je kao odgovor na najčešće postavljana pitanja u vezi sa računanjem i čitanjem nutritivnih informacija pri keto ishrani.

Zavisno od naših ciljeva, početnog stanja, znanja sa kojim krećemo u promenu, vrednostima u skladu sa kojima promenu sprovodimo, će izgledati naš put. To znači da će neko keto putovanje provesti manje fokusiran na brojeve i računicu više na osećaj, neko ko baš vodi računa o svojim na primer atletskim postignućima može brojati svaki gram proteina. Opcije su beskonačne i dobro je da jesu, jer ima nas mnogo i svako treba da pronađe keto nijansu koja mu odgovara. Međutim danas sam rešila da probam da na jednom mestu sakupim glavna uputstva oko računanja, čitanja deklaracija, informacija o sastavu, a na vama je da ovaj alat koristite u skladu sa sopstvenim potrebama.

  • Pregleda: 13761

Keto ishrana i problemi sa probavom

Često na grupi možemo videti da se promena ishrane ispoljava na različite načine po varenje, nekima ova promena reguliše varenje, nekima poremeti, neki nemaju nikakvu reakciju, kako jedan isti tip ishrane može imati različite uticaje na ljude i šta to znači?

Keto, Dijeta, Keto ishrana, Probava

  • Pregleda: 4113

Dijeta i more

U sliku idiličnog odmora retko ko uključuje i pridržavanje nekog režima ishrane, volela bih da vas podstaknem da razmislite o ovom konceptu kao i da vam dam određene savete i praktične smernice za keto/lchf na moru.

LCHF, Keto ishrana, More

  • Pregleda: 2872

Kako sam se ugojila na keto ishrani?

Od kad imam ovaj blog delim sa vama iskustva i savete i mislim da je izuzetno važno da podelim i ovo.

Pre nekih mesečak dana sam okačila sliku na instagram story keto_ishrana nakon koje su usledili brojni komentari o tome kako sam dobila na kilaži. Mislim da je veoma važno da pričamo o takvim komentarima i njihovom značenju i poreklu, no toj temi ću se uskoro posvetiti.

Nisam stajala na vagu  i kada sam bolje pogledala tu sliku i ja sam primetila promenu.

  • Pregleda: 10109

Individualne keto navike

Na našoj grupi često predstavljamo svoje dnevne rutine, pričamo o tome kako ko planira obroke i razmenjujemo ideje. Dok god te ideje služe kao inspiracija to je odlično, ali volela bih da apelujem na vas da ne “prepisujete” tuđe rutine. Kao što možete i videte postoji mnogo varijacija i načina na koje možemo primeniti keto ishranu, jedna od tih varijacija uključuje i na primer primenu povremenog posta, o kojem sam više govorila OVDE.

  • Pregleda: 5851

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA