fbpx


Autofagija – prirodan proces koji podmlađuje telo i zateže kožu

Da li ste čuli za autofagiju? Neki bukvalan prevod ovog pojma značio bi – pojesti samoga sebe. Iako zvuči kao premisa iz romana naučne fantastike, ovo je zapravo stvaran proces našeg organizma, toliko značajan da je japanski naučnik Jošinori Osumi 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za doprinos u proučavanju i razotkrifanju funkcionisanja ovog procesa.

Autofagija je evolutivni mehanizam koji nastupa u periodima gladovanja i koji omogućava organizmu da preživi stvarajući energiju reciklažom.  

Uprošteno rečeno, autofagija predstavlja reciklažu na nivou ćelije, tokom ovog procesa oštećeni i deformisani ćelijski elementi prolaze kroz proces reciklaže i tako ćelija dobija „nov“ materijal. Funkcije koje su nama važne a koje se postižu autofagijom su stvaranje energije za funkcionisanje ćelije i obezbeđivanje materijala, uglavnom proteina, za obnavljanje ćelija, uz eliminaciju štetnih i deformisanih elemenata unutar ćelije.

Autofagija je veliko prolećno čišćenje ćelija i ne samo izbacivanje natloženog otpada, već i njegovo transformisanje u funkcionalne ćelijske elemente. Gomilanje „ćelijskog otpada“ i opadanje funkcije autofagije sa godinama, jedan su od uzroka nepravilnog rada ćelija i bržeg starenja.

Zanimljivo je istaći da kada proces autofagije ne funkcioniše kako treba postoji veća šansa za razvijanje oboljenja kao što su: dijabetes tip 2, tumori i neurodegenerativna oboljenja.

Kako se postiže stanje autofagije?

Nadam se da ste pročitali tekst o povremenom postu, jer upravo ovaj mehanizam podstiče stanje autofagije. Većina se odluči za upražnjavanje povremenog posta kako bi ubrzali gubitak kilograma, ali jedan od sjajnih efekata na koji verovatno niste računali jeste – autofagija.

Bonus trikovi za podsticanje autofagije su: konzumiranje maslinovog ulja (tokom perioda kada se ne posti, ako se konzumira za vreme posta - prekinuće post), vežbe nižeg intenziteta napora (brza šetnja), zeleni čaj, kafa (u manjim dozama - do dve male šolje dnevno), vitamini B3 i D (jedan od značajnijih elemenata za autofagiju).

Osim pomenutog značajnog uticaja na neurodegenerativna stanja, ublažavanje efekata starenja itd. autofagija „čisti“ organizam od virusa, bakterija, gljivica – deluje povoljno na imuni sistem. Jedan od najinteresantnijih efekata autofagije u procesu mršavljenja jeste – zatezanje kože. Brojni naučni radovi, ali i svedočenja osoba koje su izgubile veći višak kilograma govori u prilog tome da autofagija svojim mehanizmima podstiče zatezanje kože. Ne postoji magijski element ove priče i rešenje ko rukom odneseno, ali prema mojim istraživanjima i razgovorima sa osobama koje su isprobale ovaj proces, postoje određeni vidljivi efekti autofagije na kvalitet kože. Uz sve navedene benefite, meni ovo zvuči kao taktika koju vredi isprobati, ne možemo očekivati efekte „čarobne pilule“, ali verujem da kombinacijom više uticaja možemo potpomoći našem telu, pa izaberite kombinaciju tretmana, krema, masaža, ishrane - koja vama odgovara.

Postoje razne preporuke šema ishrane, posta, kojima se podstiče autofagija, stava sam da je ovo oblast koju još istražujemo, zato vas pozivam da ne pristupate olako savetima koje možete pročitati. Mislim da je najbezbedniji put do autofagije, povremeno povećavanje perioda posta, nikako preko svojih ličnih granica, granica dobrog osećaja. Neke opšte smernice su da autofagija u nekom obliku nastaje i pri postu 16/8 (tokom 16 sati se ne jede, tokom 8 sati se jede), međutim, kako se post produžava tako se ulazi i u potpuniji proces autofagije, koja svoj vrhunac dostiže oko trećeg dana posta. Neke osobe praktikuju ove produžene postove par puta godišnje, neki jednom mesečno imaju post od 24 časa. Ono što ja izvlačim kao pouku iz svega toga jeste da zaista treba da se krećemo u svojim granicama i granicama onoga što nam prija, polako povećavajući periode posta, pronalazeći svoj balans.

Namera pri pisanju ovog teksta mi je bila da vas upoznam sa ovim pojmom i predstavim vam njegove osnove , držaću se granica svog razumevanja i toplo vam savetujem da ako se odlučite da istražite efekte autofagije istražujete i dalje, a svoja iskustva i saznanja podelite sa ostalim ketoncima.

Program ishrane AUTOFAGIJA možete pogledati na sledećem linku : https://ketoishrana.com/index.php/autofagija

Za jos više infromacija o autofagiji, povremenom postu i keto ishrani zapratite me i na drugim mrežama: 

Ig profil https://www.instagram.com/keto_ishrana/

Fb grupa https://www.facebook.com/groups/178905742771504/

Youtube kanal https://www.youtube.com/channel/UC1JaoRrlQt1hgP_QJGZ-7Jw

I za kraj, moju rutinu nege kože, osim raznih tretmana sa kojima stalno eksperimentišem čine i moji rituali kućne samonege, ako vas interesuje šta spada pod to, pogledajte ovaj video:

 

Keto, LCHF, Mrsavljenje, Koza, Dijeta, Post, Autofagija

  • Pregleda: 334824

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA