fbpx


5 najčešćih grešaka tokom keto djete/ishrane

Kako keto djeta postaje sve popularnija, tako imamo sve više različitih informacija na internetu. Ne prođe dan a da mi bar neko od vas ne napiše poruku “ Ali čitao/la sam negde da može..”.

Veliki problem je to što su neke informacije zaista pogrešne. Ako me pratite malo duže, onda sigurno znate da sam u stanju da kao papagaj ponavljam da je svaki organizam za sebe, da svako traži svoj balans, ali postoje neke činjenice. Kada govorimo o keto djeti, suština jeste u metabolizmu sopstvenih masti tj. u stanju ketoze, a da bi bili u ketozi moramo obratiti pažnju na ove najčešće greške koje umeju da naruše ceo proces.

 1. Ne brojanje ugljenih hidrata iz povrća
  • Ugljeni hidrat je ugljeni hidrat, bio on poreklom iz povrća, mlečnih proizvoda, orašastih plodova ili bilo koje druge namirnice. Računica je vrlo jednostavna, ako se trudimo da držimo unos uh ispod 20g dnevno, jer nas to sigurno vodi u ketozu, a onda ne računamo uh iz recimo paradaiza koji može imati do 4g uh na 100g. Mislim da jasno uviđate problem. Dakle odakle god da dolaze, mi ih brojimo, nije nam najdraža stavka ove djete, al je svakako ona koja razlikuje uspešnu keto djetu od ne tako uspešne. 
 1. Preteran unos proteina
  • U samom početku keto djete nije potrebno da previše vodimo računa o ovome, jer već sam smanjen unos ugljenih hidrata ima brojne benefite na naš organizam, uvodi nas u ketozu i pokreće proces mršavljenja. Međutim posle nekog vremena, a posebno kako se bližimo sve više idealnoj kilaži i unos proteina ima svoju ulogu. Da ne detaljišem, prekomerni unos proteina može da potstakne proces proizvodnje glikogena, no ne brinite to nije baš lako. Ukoliko baš želite da budete sigurni 1-2g proteina po kilogramu telesne težine neće napraviti problem. 
 1. Nedovoljno unošenje masti
  • Ovde je sad problem druge vrste, u strahu od brojnih informacija koje dobijamo čitavog života, kako su masnoće opasne i uzrok debljanja, često se trudimo da masti svedemo na minimum. I na ovu temu često dobijam poruke “Našla sam ovo sa 0% masti...”. U keto ishrani to nije poenta, za zdravo i optimalno funkcionisanje organizma zdrave masti su prosto neophodne, a tokom djete imaju za cilj da nam daju energiju, da učine da smo siti, raspoloženi itd.
 1. Skriveni ugljeni hidrati
  • Ova greška ume da se potkrade kako u početku, tako i kad smo već iskusni sa keto ishranom. Prvo što bih naglasila ovde su mesne prerađevine – čajne, kobasice, šunke i tako to. Uopšte ne preporučujem ovaj tip namirnica, osim ako zaista ne znate sastav, često kao “začin” sadrže sećer ili dekstrozu koji izbacuju iz ketoze i potstiču napade gladi i potrebe za ugljenim hidratima. Kako bi se zaštitili od ove greške jednostavno neumorno čitajte deklaracije i sadržaje i ne konzumirajte ono za šta ne znate od čega je napravljeno, i šta je dodato. 
 1. Nedovoljan unos elektrolita
  • Tokom ketoze izbacujemo višak tečnosti iz organizma, takođe gubimo kilograme i time svime kao da izbacujemo soli i minerale iz našeg organizma. Kao posledica ovoga mogu se javiti zamor, glavobolja, i simtomi dobro poznatog “Keto grip-a”. I zato je veoma važno da nadoknađujemo izgubljene minerale – kako kroz ishranu i povrće puno minerala, tako i kroz morsku i himalajsku so, a ja koristim i suplement multivitamina i minerala, a posebno i magnezijum koji nam često zapravo najviše treba. Jedan bonus savet koji primenjujem, i koji nije za svačiji ukus, je ujutru topla limunada sa prstohvatom morske soli. Ovaj napitak nakon dehidratacije tokom noći bude prilično dobro resorbovan od strane organizma, i samim tim nam omogući jedan dobar početak keto dana.

Često se pitate gde i da li grešite a kroz ovaj tekst možete steći važne uvide o ispravnoj keto ishrani. Pišite mi gde ste se pronašli, i da li možda još neke greške smatrate čestim pa da napravim drugi deo ovog teksta.

Družimo se na instagramu i facebook grupi. Lakše je kada smo zajedno!

Keto, Keto greške, Brojanje ugljikohidrata

 • Pregleda: 42312

Pratite nas

Pišite nam

 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA