fbpx


Šta (ne) čini keto namirnicu?

Dragi moji, vrlo često debatujemo na grupi o tome šta jeste a šta nije keto namirnica i u ovom tekstu želim da vam predstavim neke principe kojima se ja vodim. Razumem da je rad na svom telu, zdravlju, pronalaženje odgovarajućih rešenja - razvojni put, ovo znači da se oslanjam na principe i iskustva koja su mi do sada donosila uspeh i dobro zdravlje, ali sam istovremeno otvorena za nove ideje, nova polazišta i nova iskustva. Ne postoji idealni spisak keto namirnica, jer to šta je za nekoga keto namirnica zavisiće od toga kako neko shvata keto i pre svega od toga kako ga u praksi sprovodi.

Prošle nedelje uputila sam vas u glavne nedoumice oko keto računice, sada želim da vam prikažem, zašto se ne možemo oslanjati isključivo na računicu makronutritijenata, već je bitno i da čitamo sastav, kako bismo ostvarili funkcionalnu ketozu - ketozu pri kojoj ćemo gubiti kilograme ali i unaprediti svoje zdravlje. Nije cilj samo postignuti stanje ketoze, već to odraditi pravim namirnicama koje koriste našem organizmu, to je za mene važan princip koji namirnicu čini keto.

Keto ishrana je za mene stil života, a ne kratkotrajno rešenje, stoga želim da bude dugoročno održivo, o tom sam više pisala OVDE. Iz ove perspektive za mene je bitno da pravim dugoročno dobre izbore. Ovo u praksi znači da za mene na primer maline, borovnice, i ostalo bobičasto voće, nižeg glikemijskog opterećenja (glikemijskog load-a) nisu keto namirnica, jer smatram da količina UH koje „potrošim“ za taj dan na malu količinu voća, mogu da iskoristim za veću količinu raznovrsnog povrća i na taj način svom organizmu obezbedim više i raznovrsnije mikronutritijente. Tako postavljeno, voćkice, van dana punjenja, ni ne gledam. 

Coca cola zero? Mnogi svedoče kako popiju određenu količinu ovog pića i da ih ne izbacuje iz ketoze. Prema određenoj teoriji, intenzivno sladak ukus čak i veštački zaslađenih pića, sa zaslađivačima koji sami po sebi ne provociraju insulinski odgovor, ipak zbog neurološkog odgovora na intenzivan ukus slatkog, koji je ranije bio znak organizmu da pripremi doze insulina – može provocirati ovaj odgovor. Kada imamo insulin u krvi, on blokira određene enzime zadužene za razgradnju masti i stopira proces mršavljenja, takođe provocira glad. A u osnovi, osim psihološkog namirivanja, koje može biti neka dobrobit, ovo nije nutritivno bogata namirnica, nema nikakvu nutritivnu vrednost, a ako malo dublje izučite sastav verujem da ćete videti koliko štetnih sastojaka ona sadrži. Ako imate želju da pojedete nešto slatko, isprobajte neki od keto slatkiša, kao na primer keto čokoladu.

Margarini, biljne pavlake za kuvanje, biljni sirevi. Osnovna postavka keto dijete jeste da je u pitanju ishrana bogata ZDRAVIM mastima. Nisu sve masti iste i o tome, kao i o savetima za bolji izbor masti na keto dijeti sam pisala OVDE. Hidrogenizovane masti su štetne masti i definitivno nisu dobar izbor za keto ishranu. Ako svoju ishranu baziramo na mastima a te masti su loše, izvesno je da ugrožavamo svoje zdravlje. Možda će rezultati u smislu mršavljenja dolaziti, ali dugoročne posledice po zdravlje neće biti dobre. 

Želela sam ovde da vam prikažem moje poglede na neka od češćih dilema u vezi sa namirnicama sa kojima se susrećemo u grupi i da vam prikažem na osnovu čega ja donosim odluke kada je moja ishrana u pitanju, a vas podržavam da istražujete i u skladu sa vašim saznanjima i uverenjima donesete odluke koje su za vas dobre.

Ako izaberemo određeni put u ishrani, neophodno je da sagledamo koliko god je u našoj mogućnosti i strane koje nam se sviđaju i one koje nam se ne sviđaju, ne možemo površno pristupiti ovom pitanju i juriti lake odgovore jer to će se vrlo lako obiti o glavu. Kada napravimo odluku u odnosu na realnu postavku, tako će i naša očekivanja biti realnija i bićemo istrajniji na ovom putu.

Kako biste još spremnije pravili svoje izbore, pogledajte ovaj kratki video vodič za čitanje deklaracija:

 

Ishrana, LCHF, Mrsavljenje, Namirnice, Keto Dijeta

  • Pregleda: 69520

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA