fbpx


Keto Ishrana kao način života

Jedno od češćih pitanja je - Koliko dugo smem da budem u ketozi? Da li je to ishrana za ceo život i da li mi može naštetiti dugoročno pridržavanje keto ishrane? Moje mišljenje i moje iskustvo predstaviću vam u ovom tekstu.

Istraživači su nam doneli zanimljiva saznanja o navikama Inuitskih plemena (američki urođenici), oni su zbog svojih prehrambenih navika živeli u permanentnom stanju ketoze, i još neka drevna plemena su tokom celog života ulazila u sezonska stanja ketoze. Kako se društva, životni uslovi i naučna saznanja menjaju, naravno da ne želim argumentaciju da oslanjam na „tako su nekada“, ali meni svakako neće smetati ako me zbog moje odluke da budem u ketozi dok god to mom telu prija, a nadam se da će tako biti što duže, smatraju indijancem.

Želim da naglasim da su kao i uvek ovo zaključci na osnovu kojih sam ja donosila odluke u vezi sa svojim prehrambenim navikama, podržavam vas da istražujete i donosite zaključke na osnovu svojih istraživanja i izvora koje smatrate relevantnim.

Vratimo se osnovama, tokom uobičajenih dijetetskih navika telo se snabdeva energijom trošeći šećere, šećeri izazivaju skokove insulina, a dugoročno povišen nivo insulina utiče negativno na: krvni pritisak, zdravlje srca, razvoj tumora, hormonske procese u ogromnoj meri i još mnogo toga. Meni je samo ovo dovoljna motivacija da izbegavam šećere većinu vremena, sada kada sam na svom ličnom primeru videla rešavanje zdravstvenih problema o kojima sam govorila u prethodnim postovima (Insulinska rezistencija i keto ishrana), još sam sigurnija u svoju odluku.

Izdvojila bih par glavnih argumenta protivnika keto dijete i kontraargumente na osnovu kojih sam ja izabrala ovaj stil života:

  1.     Naučna istraživanja koja govore o štetnosti ishrane bogate mastima. Ovde je jako bitno postaviti pitanje šta se u tim istraživanjima smatra pod dijetom bogatom mastima? Odgovor do kojeg sam ja došla je da je prema tim istraživanjima to ishrana bogata mastima da, ali ne zdravim mastima, već margarinima, rafinisanim uljima, procesuiranom hranom i sve to kombinovano sa naravno šećerom. Da, takva ishrana jeste štetna za nas, ali to nije keto ishrana. Ovo je česta zabuna i više o tome šta (ne) čini keto namirnicu sam pisala OVDE. Keto ishrana se zasniva na zdravim mastima, celovitim namirnicama, i niskom unosu šećera zbog čega je nivo insulina u telu stabilan i samim time izbegavamo štetne efekte koje smo gore nabrojali. O dobrom, lošem i zlom holesterolu i celom tom paketu usađenih strahova od masti govorila sam u OVOM tekstu.
  2.     Ketoza i ketoacidoza. Postoji taj strah, koji proizilazi iz nerazumevanja razlike između ketoze i ketoacidoze. Ketoacidoza je patološko stanje koje nastaje, kada telo više ne proizvodi insulin - i ne postoji regulacija šećera u krvi uopšte. PH krvi tada postaje previše kisela što značajno ugrožava funkcionisanje organizma. KetoACIDOZA je nekontrolisano stanje, ketoza je kontrolisano stanje. Kod ketoacidoze, nivo šećera u krvi je visok, jer insulina uopšte nema, dok je u ketozi taj nivo stabilan. Nivo ketona u stanju ketoacidoze je višestruko viši nego u zdravoj ketozi, što dovodi do preterane kiselosti krvi. Kako bismo održali stabilan PH u stanju ketoze, neophodno je da unosimo adekvatne količine raznovrsnog povrća koje doprinosi alkalizaciji organizma i balansu.
  3.     Gubitak mišićne mase. Moja saznanja su ta da ketoza, pogotovo kombinovana sa povremenim postom (intermittent fasting) podstiče hormon rasta koji je odgovaran upravo za rast mišićnog tkiva, a dodala bih da je odličan i za poboljšanje elastičnosti kože, što je inače značajan problem pri fluktuacijama težine. A znate šta smanjuje produkciju hormona rasta? Insulin.

Kao i uvek, naglasiću da smo svi specifični, imamo različitu genetiku, različita oboljenja, stečena ili urođena, različite životne navike i potrebe. Pri svakoj promeni, tako i pri promeni ishrane, potrebno je vreme. Potrebno je iskustvo, pokušaji i pogreške, kako bismo naučili šta je zapravo ketoza i kako naše telo da dovedemo u to stanje. Takođe, da otkrijemo koje to supstance nama posebno fale i neophodno je da ih dodatno obezbedimo svom organizmu. Moje iskustvo sa suplementacijom možete ispratiti u OVOM tekstu. Kada insistiram na ličnoj odgovornosti to je upravo zato što niko ne može sagledati vaše potrebe bolje nego vi sami.

Ja sam sa povremenim prekidima u ketozi već 4 godine, moja procena je da sam godišnje 85% vremena u ketozi, lično nikada nisam bila bolje zdravstveno, osim mehaničkog kvara kičme čijem oporavku sam sada intenzivno posvećena. Svoje zdravstveno stanje redovno i odgovorno kontrolišem i na osnovu dosadašnjeg iskustva nadam se da ću uživati u blagodetima ketoze do kraja života.

U postu o keto adaptaciji i punjenju pojasnila sam kada i kako prekidam ketozu. 

Pozivam vas da istražite sebe i da na tom putu otkrijete da li je keto ishrana i vaš način života, povremena dijeta, sredstvo za regulaciju kilaže, ili pak nešto što uopšte nije za vas.

Keto ishrana je kao stil života za mene poprimila sasvim nove nivoe, tome doprinosi konstantno učenje i razmena sa sjajnim ketoncima na našoj FB GRUPI i na INSTAGRAMU.

Naravno ovo sve na znači da je keto pogodan za svakoga i u svakom periodu života, moje mišljenje o keto ishrani u periodima trudnoće i dojenja možete pogledati ovde

 

 

Keto ishrana, Ketoza

  • Pregleda: 22134

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA