fbpx


Osnove razumevanja keto ishrane / Keto Izazov

Ukoliko započinjete neki od keto izazova, ili jednostavno planirate da samostalno pređete na ovaj način ishrane neopohodno je da proučite i savladate osnove keto ishrane. Ovo je početak na koji se stalno treba vraćati, a kada jednom shvatite logiku, nadalje sve postaje mnogo jednostavnije i efikasnije.

Dakle, ovaj vid ishrane se zasniva pre svega na jednom osnovnom pravilu – smanjenju unosa ugljenih hidrata u značajnoj meri u odnosu na standarde savremenog društva. Kako bi ušli u proces ketoze, a samim tim i gubitka kilograma, neophodno je da ukupan dnevni unos ugljenih hidrata smanjimo na 20 do 40g dnevno.  Sabiranje ugljenih hidrata na samom početku može delovati komplikovano, međutim već nakon prve nedelje vi i sami steknete utisak o tome koliko kojih namirnica vama lično odgovara za mršavljenje ili održavanje željene kilaže. U tekstu KETO RAČUNICA predstavila sam odgovore na glavna pitanja koja vas mogu mučiti u početku.

Logika je jednostavna, postoje tri vrste makronutritijenata – proteini, masti i ugljeni hidrati. Proteini imaju mnoge važne uloge u organizmu, od kojih je najvažnija - gradivna, bitno je da znamo da organizam ne može proizvesti sve aminokiseline neophodne za izgradnju proteina, stoga je neophodno unositi ih adekvatnom ishranom. Masti se koriste takođe za izgradnju ćelija ali i kao gorivo, dok se ugljeni hidrati koriste kao najbrži izvor energije, neutrošeni ugljeni hidrati pretvaraju se u rezerve nama poznate kao višak kilograma.

Kada smanjimo unos ugljenih hidrata, u početku idealno na 20g dnevno, naše telo menja metabolički proces sa metabolizma unetih šećera, na metabolizam sopstvenih masti, tokom ovog procesa nastaju ketoni pa se stanje u kome se nalazi organizam tokom aktivnog mršavljenja naziva KETOZA. Ovo je potpuno zdrav mehanizam, koji je priroda osmislila tokom evolucije za preživljavanje. Međutim kako se u današnje vreme ugljeni hidrati ne pojavlju samo sezonski, već su stalni deo naše ishrane, organizam nikada ne ulazi u proces ketoze a masti se samo talože…

Veoma je važno naglasiti da je telu potrebno oko četiri dana da uđe u proces ketoze, i da se prekomernim unosom ugljenih hidrata ( preko 30 do 40g u jednom danu) ovaj proces automatski obustavlja. I zato nema varanja, nema jednog gutljaja, jednog zalogaja hrane bogate šećerima, dakle kada donesete odluku da u ovaj proces uđete, bilo na deset dana, nekoliko nedelja ili duže, koristite samo i isključivo dozvoljene namirnice i ne prelazite zadatu gramažu ugljenih hidrata (uh).

Kada uđete u proces ketoze primetićete brojne benefite, pre svega u prvih nekoliko dana izbacićete višak tečnosti iz organizma, zatim naravno sledi gubitak kilograma uz očuvanje mišićne mase, primetićete smanjenu potrebu za snom, nestanak “šećernog umora”, pojačanje, energije, smanjenje apetita… A sve više naučnih istrazivanja pokazuje pozitivne zravstvene efekte posebno kod tretiranja dijabetesa  tip 2, insulinske rezistencije, povišenog holesterola i krvnog pritiska, brojnih autoimunih bolesti, anksioznosti i depresije. U OVOM tekstu pisala sam o ličnom iskustvu uticaja keto ishrane na insulinsku rezistenciju, dok u OVOM postu odgovaram na vrlo česte nedoumice u vezi sa ishranom bogatom mastim i holesterolom. 

Ako ste doneli odluku da se upustite u ovu avanturu mršavljenja i zdravlja, prvi naredni korak je da dobro istražite tablice namirnica. Tu je i spisak dozvoljenih namirnica LINK  koje čine osnovu ove ishrane, zatim onih koje se umereno konzumiraju kao i spisak apsolutno zabranjenih namirnica – uz praćenje ovih spiskova ne možete pogrešiti.

Važno mi je da napomenem da ukoliko menjate ishranu zbog određenih zdravstvenih stanja, iako podržavam i samostalna istraživanja, naglašavam značaj konsultovanja sa lekarom, više o ovome možete čuti u sledećem videu:

Ishrana, Keto izazov, Osnove, Pocetak, Dijeta, Keto Dijeta, Priprema, Izazov

  • Pregleda: 43559

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA