fbpx


Holesterol i ishrana bogata mastima

Verovatno ste i vi kao ja čitav život bili izloženi uverenjima kako ishrana bogata mastima dovodi do zakrčenja krvnih sudova i posledično mnogih opasnih oboljenja. Niskomasna ishrana je decenijama bila ideal. Tako da verujem da je mnogima teško da poveruju da keto ishrana, većinski bazirana na (pažljivo odabranim) mastima, može zapravo da poboljša naše zdravlje. U ovom tekstu baviću se pitanjem holesterola i uticaja keto ishrane na isti. Kao i uvek, naglašavam da su ovo informacije koje ja uzimam u obzir pri donošenju odluka u vezi sa svojim zdravljem i prehrambenim navikama. Razumem da je internet preplavljen različitim istraživanjima i kontradiktornim informacijama, stoga vas pozivam da preispitujete i donosite najbolje odluke za sebe. Ovo su izvori i podaci na koje sam ja odlučila da se oslonim.

Šta je holesterol?

Masti se u našem telu mogu pronaći u formi triglicerida i holesterola. Trigliceridi su masne kiseline koje skladište energiju za kasniju upotrebu. Oni mogu biti transformisani u glukozu. Povišeni nivoi triglicerida mogu biti povezani sa rizikom od razvoja dijabetesa i oboljenja srca i krvnih sudova. Holesterol ima mnoštvo važnih funkcija, npr. uključen je u izgradnju hormona, omogućava apsorpciju određenih vitamina koji mogu biti apsorbovani samo uz reakciju sa mastima (liposolubilni vitamini), učestvuje u izgradnji ćelijskog zida. Kao što vidimo holesterol je važan za naše telo, stoga ga naš organizam sam i proizvodi, otprilike 75% holesterola smo sami proizveli, a ostalih 25% dolazi iz namirnica životinjskog porekla.

Šta su HDL i LDL?

Pri analizama krvi često posmatramo vrednosti HDL-a i LDL-a koji su nam poznati kao dobar (HDL) i loš (LDL) holesterol, ali HDL i LDL zapravo nisu holesterol, već su to specifični molekuli koji služe kao transporteri holesterola.

-HDL-

HDL cirkuliše kroz krvotok i skuplja neiskorišteni holesterol, vraća ga u jetru gde će on biti recikliran ili uništen. Samim tim HDL sprečava da se holesterol nakuplja na oštećenim delovima krvnih sudova i stvara ugruške. Takođe, novija istraživanja zagovaraju tezu da HDL ima antiupalno dejstvo.

Primer istraživanja: Jedna grupa (nazovimo je KETO) je unosila 4% UH; 35% proteina i 61% masti. Druga grupa (nazovimo je NISKOMASNA) je unosila 46% UH; 24% proteina i 30% masti. Ispitanici u obe grupe unosili su podjednaku količinu kalorija. Nakon 12 meseci zaključci su da se kod ispitanika iz niskomasne grupe prosečna vrednost HDL-a uvećala za 4,9% dok se kod ispitanika iz keto grupe prosečna vrednost HDL-a uvećala za 20,6%. 

Moj zaključak na osnovu ovih istraživanja je da ako želim da imam dovoljno cirkulišućeg HDL-a u krvi, koji će da štiti moje krvne sudove, keto mi to definitivno i omogućava.

-LDL-

Što se LDL-a tiče, on sporije cirkuliše kroz telo i skloniji je dejstvu slobodnih radikala, odnosno oksidaciji. Kada dođe do oksidacije LDL se može lakše prilepiti za zid krvnih sudova i začeti proces stvaranja ugruška. Povišene vrednosti LDL-a su povezane sa oboljenjima srca i krvnih sudova.

E sad dolazimo do jedne važne cake, kada se mere vrednosti LDL-a one se mogu meriti na dva načina. Pokušaću da ne komplikujem dodatno ovu složenu temu i da vam je predstavim najjednostavnije. Zamislimo da je LDL Kamion, a holesterol koji LDL prenosi je šljunak. Najčešće laboratorijske analize mere ukupnu količinu holesterola koju prenosi LDL. Preciznija metoda meri koliko “čestica” LDL-a imamo u krvotoku. Znači češće se meri ukupna količina šljunka, nego broj kamiona na ulicama. A za naš organizam mnoooogo je bolje da imamo manji broj većih kamiona, nego gomilu kamiončića koji će lakše zakrčiti ulice. Stoga bi mnogo preciznije bilo meriti koliko kamiona je na ulicama i koliko mogu da prevezu, ali to nije metod koji se koristi u našim laboratorijama.

Istraživanja koja su uzela u obzir ove specifičnosti su pokazala da keto – LCHF ishrana doprinosi:

1. smanjivanju broja malih kamiona na ulicama.

2. Kamioni koji ostanu na ulicama sada postaju pravi šleperi koji odjednom mogu da ponesu mnogo više šljunka.

Šta ako vam tokom keto ishrane “skoče” vrednosti holesterola?

Ćelije masti sadrže u sebi trigliceride i holesterol, kada te ćelije krenu da se ”tope”, taj holesterol i trigliceridi moraju da odu negde. Ako ste na keto ishrani i ne unosite suvišne ugljene hidrate, organizam će transformisati trigliceride u izvor energije i to je ono što želimo. Međutim, holesterol nije konvertibilan u energiju već on svoj put završava u jetri. Dok god sagorevamo masne naslage, postoji mogućnost da u nalazima primetimo povišene vrednosti ovih parametara, i to je nešto što se dešava kao normalna posledica sagorevanja masti.

Kako bi se ovi procesi odigravali nesmetano neophodno je da održavamo zdravlje jetre, unosimo dovoljne količine raznovrsnog povrća, podstičemo pravilan rad žuči (u tome na primer pomaže povremeni post – IF o kojem sam više pisala OVDE).

Takođe, na osnovu gore navedenih informacija možemo zaključiti da keto ishrana doprinosi povećanju HDL-a odnosno dobrog transportera, koji će brzo i efikasno da uklanja holesterol koji se otpušta. Dok će da smanjuje zastupljenost sitnog LDL-a koji je najštetniji, i da promoviše rast preostalog LDL-a kako bi mogao da ponese što više holestera odjednom i kao takav bude manje rizičan za stvaranje ugrušaka i posledično oboljenja krvnih sudova i srca.

Za kraj volela bih da zaključim ovu priču meni najvažnijim argumentom, zbog kog i na dalje biram keto način života, a to je moje lično zdravstveno stanje, koje je i nakon 4 godine ishrane prevashodno zasnovane na (pažljivo biranim) mastima - sve bolje. O pravilnom izboru masti možete pročitati u OVOM tekstu. U početku nesigurna i sumnjičava, i više nego redovno sam proveravala, a i dalje redovno proveravam svoje zdravstveno stanje, osim benefita o kojima sam već govorila, ni u jednom momentu nisam osetila, niti su medicinski nalazi izdvojili ikakve negativne posledice ovakve ishrane na moje zdravlje.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan, apsolutno sam otvorena za sve sugestije i nove informacije koje ste spremni da podelite. Tu smo da delimo znanja i napredujemo zajedno.

Da li ovo znači da ne možemo unositi previše masti na keto ishrani? Ne baš, a u ovom videu saznajte i zašto.

 

 

Mrsavljenje, Ketoza, Holesterol, LDL, HDL, Trigliceridi, Keto Dijeta, Zdrava Ishrana, Zdravlje

  • Pregleda: 31381

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA