fbpx


Kada jesti na keto ishrani?

Dragi moji, danas bih volela da dam odgovor na pitanje - kada jesti na keto ishrani? Ovo je svojevrsno trik pitanje, jer keto sam po sebi na njega ne odgovara. Keto se bavi time šta i koliko jedemo. Odnosno referišemo pre svega na listu dozvoljenih namirnica i vodimo računa o tome da ukupan broj ugljenih hidrata na dnevnom nivou ne prelazi 20g. Što znači da, imali mi 1 obrok dnevno ili 15, ako se nalazimo u okviru predložene gramaže ugljenih hidrata i ako poštujemo spisak dozvoljenih namirnica, rezultata će biti.

Naše telo prebaciće se sa “šećernog goriva” na “ketonsko gorivo” što će nam omogućiti gubitak kilaže. Naravno i ovde postoje dodatne cake i saveti, tako da smo ranije govorili o metodi koja je komplementarna keto ishrani i zove se povremeni post - intermittent fasting. Više o povremenom postu možete pročitati ovde.

Verujem da su mnogi od vas ranije bili na raznim dijetama i gradili razna uverenja o ishrani prolazeći kroz ta iskustva. Bitno mi je da znate, da što se tiče keta, uputstva su jasna i krajnje jednostavna. Keto nam NE govori koliko obroka smemo da jedemo, koji su razmaci i kada šta unosimo. To sami odlučujete prema svojim potrebama i navikama.

Ono što je sjajno kod keto ishrane je upravo ova jednostavnost, zato što nam omogućava da ovu ishranu prilagodimo svojim potrebama, dnevnim rasporedima i u krajnju ruku, a zapravo i najbitnije, našim željama. O značaju individualnih keto navika pisala sam u OVOM tekstu.

Da postoji jedno univerzalno rešenje za sve nas, svi bismo ga koristili i ne bismo toliko polemisali. Zato mi je i bitno da kada diskutujemo na grupi uzmemo svi u obzir koliko smo različiti i da ako jedna metoda daje uspeha kod jedne osobe, kod druge osobe to ne mora biti slučaj, a doživljaji su tačni i ispravni i u jednom i u drugom slučaju. Imajmo razumevanja za ovu individualnost ne samo kako bismo ispoštovali druge, već pre svega kako bismo ispoštovali sebe. Na taj način mi dajemo sebi priliku da pronađemo šta nama lično zaista odgovara i šta ide u korist našim ciljevima.

Ako imate problema sa slabim varenjem, za vas može biti korisno, da imate 2-3 konkretna obroka bez ikakvog grickanja između. Na taj način omogućavate neophodnu akumulaciju žuči i adekvatno varenje hrane. To dalje pospešuje resorpciju hranljivih materija i njihovu bolju iskoristljivost. Ako biste sa ovim stanjem, jeli isto kao osoba koja nema ovaj problem, mogli biste da budete iste visine, težine, da jedete apsolutno istu hranu i količinu hrane tokom dana, ali da se vama jave određeni simptomi usled nedostatka vitamina i minerala. Postoji čitav niz ovakvih specifičnosti koji će uticati na raspored i učestalost vaših obroka.

Stoga, vama lično može odgovarati da imate 5 obroka dnevno, ili da ne jedete nakon 18č ili da ne jedete pre 14č. Takođe može vam se desiti da vam se navike promene i da odjednom ne možete da jedete kasnovečernji obrok koji vam je bio neophodan ranije. Promene su normalne. Pratite svoje telo i učite šta mu je potrebno. Eksperimentišite, postanite ekspert za svoj organizam. To je put istinskih i trajnih promena, na taj način ste u realnoj kontroli onoliko koliko je to moguće.

Ako ste član naše FB GRUPE ili na INSTAGRAMU pratite profil keto_ishrana možete videti koliko različitih a opet delotvornih praksi ima.

Želite da se podsetite šta je povremeni post? Odgledajte ovaj kratak video.

 

Mrsavljenje, Ketoza, Keto Dijeta, Dozvoljene namirnice, Povremeni post, Plan obroka

  • Pregleda: 52193

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA