fbpx


5 načina da poboljšate rezultate na keto ishrani

S vremena na vreme u našim razmenama možemo pročitati izjave nalik ovoj: „Radim sve kako treba ali ne gubim kilograme.“ Danas bih volela da popričamo o konkretnim koracima koje možemo preduzeti kako bismo preispitali i rešili ovo stanje.

Keto ishrana je više od dijete predviđene kako bi se izgubili kilogrami. Pričali smo u više navrata o mnogostrukim zdravstvenim benefitima ovakve vrste ishrane. Ne samo što omogućava raznovrsnost, poboljšava funkcionisanje mozga, ne podrazumeva gladovanje, već doprinosi i poboljšanju mnogih problematičnih stanja u organizmu. Međutim najveći broj nas okrenuo se ovakvoj ishrani upravo sa ciljem gubitka kilograma. Kako učimo i informišemo se nadam se da raste i svest o sveopštem uticaju zdravije ishrane na generalno stanje organizma. Kada postignemo balans na taj način dolazi i do gubitka kilograma, a i to je naravno nešto čemu treba da se radujemo. 

Kada nastane stagnacija u kilaži duži vremenski period, ovo su pitanja koja sebi možemo da postavimo i akcije koje možemo da preduzmemo:

  1.     Intermittent fasting - Povremeni post

O intermittent fastingu sam vam govorila opširnije i ceo tekst možete pročitati na ovom linku. Suština je ta, da kada ograničimo period dana u kome jedemo mi ubrzavamo mehanizme sagorevanja masti. Kada jedemo, tada provociramo lučenje insulina, kada se insulin nalazi u krvi to ometa razgradnju masnih naslaga. Što znači da svaki put kada samo nešto gricnemo mi prekidamo taj proces i organizmu je opet potrebno neko vreme da „uhvati zalet“. Tako da intermittent fasting je nešto što bih svakako preporučila da isprobate i vidite da li vam odgovara.

  1.     Celovite namirnice.

Još jedna tema o kojoj smo nešto opširnije govorili i o kojoj više možete pročitati na ovom linku. Poenta ovog saveta je da se fokusirate na celovite namirnice. Izbacite keto slatkiše i keto grickalice. Iskusite ukuse „čiste hrane“, posmatrajte šta unosite u sebe. Kada kuvamo neke kompleksnije obroke, mi često nismo ni svesni koliko smo kojih nutritijenata iskoristili. Celovite namirnice nam pružaju veću i pre svega lakšu kontrolu nad onime što jedemo. Ovaj savet je verovatno malo izazovniji za početnike, ali njima on zapravo može najviše da doprinese.

  1.     Merenje obima a ne kilograma i reevaluacija ciljeva.

Ponekad dok jurimo cilj, ne shvatamo da gledamo u pogrešnom pravcu. Dnevne fluktuacije vode u organizmu, menstrualni ciklus, razlika u zapremini tkiva mišića i tkiva masti, sve su ovo faktori koji utiču na to da iako gubite masne naslage to možda ne primetite kada se merite na vagi. Kako bi izvršili ovako precizna merenja potrebne bi nam bile vage koje mere procente masnoće u telu, a to retko ko od nas ima, tako da ponekad možda nije loše odložiti vagu sa strane i uzeti krojački metar u ruke. Pogotovo ako ste od skora krenuli da trenirate, istovremeni gubitak u masnim naslagama i dobitak u mišićnoj masi mogu se međusobno isključiti, što ako bismo se vodili brojevima na vagi bi značilo da nismo smršali, međutim upravo u takvim situacijama možemo primetiti da odeća postaje sve komotnija, to znači da obimi padaju. Takođe, kada je neophodan veći gubitak kilograma, odnosno veći pocenat ukupne telesne mase, onda će i rezultati biti veći. Ne možemo očekivati da će osoba visoka 164cm i težine 71kg tokom prvih deset dana izgubiti isto koliko i osoba visoka 181cm i težine 111kg. Nemojte porediti svoje rezultate sa tuđim, mršavljenje je individualan proces, potrebno je vreme i prilagođavanje. Očekujte pauze u gubitku, to je normalno, telo hvata svoj ritam i naravno, kilogrami koje izgubite prve nedelje su verovatno najveći gubitak tokom jedne nedelje na vašem putovanju, to je kod većine ljudi tako, ako prve nedelje izgubite 3kg a sledeće 1kg, to je skroz ok. Što realnije postavite ciljeve na početku vašeg keto putovanja, to će vam biti lakše da održite motivaciju.

  1.     Preračunavanje obroka.

Vrlo često se desi da smo ubeđeni da sve jedemo kako treba, da nam je odnos masti, proteina i ugljenih hidrata savršen. Međutim kada malo obratimo pažnju možemo videti da to baš i nije tako. Pre svega dok ne uđemo u štos sa gramažom, za šta je potrebno vreme, ne možemo se oslanjati na odokativne metode. Vagica za merenje hrane je naš najbolji saveznik na početku. Takođe tu su i tablice i spisak dozvoljenih namirnica. Nema potrebe da radite napamet, pomozite i olakšajte sebi. Ako je ova ishrana nešto čemu želite da posvetite svoju energiju, onda to učinite pametno. Merite i beležite šta ste pojeli tokom dana prvih nedelju – dve. Kada sračunate odnose nutritivnih sastojaka biće vam lako uočljivo gde i da li grešite. Znam da ovo u početku može biti zamorno, ali je višestruko isplativo. Preporučujem vam i da pročitate ovaj tekst koji ukratko odgovara na najčešće nedoumice oko keto računice.

  1.     Lisnato povrće.

Poenta ove ishrane nije izgladnjivanje organizma. Kako bi naš organizam radio u svoju korist i otarasio se masnih naslaga koje mu nisu potrebne, neophodno je da bude pravilno nahranjen. Lisnato povrće bogato je magnezijumom, kalijumom i mnogim drugim neophodnim mineralima i vitaminima. Moramo svom telu obezbediti sve neophodne sastojke za pravilno i balansirano funkcionisanje, na taj način mi rešavamo problem u korenu a ne samo jedan sporedni efekat. Zbog ovoga birajte da svoje ugljene hidrate koji su vam na raspolaganju tokom dana, u najvećem broju slučajeva pre „uložite“ u lisnato povrće, nego u keto slatkiše.  Takođe, lisnato povrće je bogato vlaknima koja u procesu varenja ishranjuju mikroorganizme u digestivnom traktu koji potom proizvode butirinsku kiselinu, što će dalje vrlo povoljno uticati na regulaciju insulina i pomoći rešavanju problema sa insulinskom rezistencijom, samim tim i pomoći proces mršavljenja.

Ovo su neki od saveta kako da keto ishranu učinite još efikasnijom. Tu smo da zajedno učimo, istražujemo i delimo informacije i ideje. Da li i vi imate neke trikove za još bolju keto dijetu? Podelite ih sa ostalim ketoncima na FB GRUPI i INSTAGRAMU.

Još jednom bih vas podsetila koliko je merenje namirnica važno, pogotov u početku kada još uvek nemamo ideju koliko šta ima grama, kada jednom uđemo u štos potrebno je samo se s vremena na vreme proveriti. Primere merenja namirnica možete pogledati u ovom videu.

 

 

LCHF, Mrsavljenje, Ketoza, Keto Dijeta, Celovite namirnice, Stagnacija, Rešenje, Ciljevi

  • Pregleda: 49030

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA