fbpx


Cheat day - opcije i zamke

Izdržali ste izazov, “iščistili” organizam od šećera i prerađenih namirnica, uveli ga u neki ritam, međutim mami vas ideja o chat danu ili tzv. punjenju. 

U tekstu o keto adaptaciji i punjenju, navela sam neke razloge za prekidanje ketoze. Sada bih volela da pričamo o načinima sprovođenja Cheat dana.

Zavisno od naše motivacije za prekidanjem ketoze, da li je psihološke prirode ili želimo da odradimo “restart” zavisiće u velikoj meri i način na koji ćemo sprovesti punjenje. Prikazaću vam dve krajnosti ovog procesa, a na vama je da se odlučite, i odlučite gde želite da se pozicionirate na toj skali. 

Možemo se opredeliti za clean, “čistu” verziju. Tada prekidamo ketozu unosom veće količine ugljenih hidrata, uglavnom iz skrobnog povrća, iz voća, znači to su složeni šećeri prirodnog porekla. Na ovaj način ćemo prekinuti ketozu, ali nećemo previše iziritirati pankreas, insulin i generalno digestivni trakt koji je sada već navikao na drugačiju ishranu. Nakon ovakvog punjenja, možemo očekivati lakše vraćanje u ketozu. Sam period dok nismo u ketozi, trebalo bi da protekne prijatno, jer ne “šokiramo” organizam. Ovo može biti idealna prilika da namirimo glad za određenim voćem ili povrćem koje u keto ishrani ne koristimo.

Naravno, ona varijanta koja je privlačnija, pogotovo ako ste tek od skoro na keto ishrani jeste – “gladne oči” opcija. Iako tokom keto ishrane se vrlo često postigne to stanje kada ni nemamo želju za slatkišima i grickalicama, mnogi imaju tu neku posebnu poslasticu kojom planiraju sebe da “nagrade” nakon dobro odrađenog izazova. A vrlo često se za taj cheat dan ili cheat vikend planira čitava parada delikatesa. Ovo je naravno, takođe u redu, ako je to ono što vama odgovara i ako vam daje dodatnu motivaciju da nastavite dalje i da izaberete keto kao stil života. Međutim skrenula bih vam pažnju na sledeće strane te opcije:

  •       "Probaćete omiljeni kolač i shvatiti da on više nema taj ukus kao ranije” Ha-Ha! Naravno da će taj kolač biti izvrstan, u početku će vam možda biti presladak, ostavićete pola parčeta na tanjiru i mislićete kako ste razvili superherojsku sposobnost kontrole. Ovo je naravno delimično tačno, ali upravo ovakvo razmišljanje vas može navesti da se opustite i za pola sata ili pola dana nagradite sebe sa hranom. Pokušajte da se opustite i uživate u onome što ste za sebe isplanirali da pojedete uz svest da je i to vaša odluka i deo vašeg plana. Na taj način zadovoljavate svoju potrebu ali opet jačate nove navike.
  •       Možete osetiti nadutost, tromost, pad energije. Dosta vas mi se javlja sa utiskom povećane energije na keto dijeti. Logično kada prestanete sa keto ishranom, nestaće i ta “dodatna” energija, na koju ste sada navikli.
  •       Imajte plan. Ovo je jako bitno, pogotovo ako u prošlosti imate iskustva impulsivnog prejedanja. Znajte kada prestajete sa KI, da li se vraćate i kada tačno se vraćate. Ne bi bilo loše da isplanirate i šta ćete tačno pojesti, ali razumem da to nekima apsolutno ruši svaku čar cheat dana. Ako nemate plan, vrlo lako ćete produžiti cheat dan na cheat vikend, pa na cheat nedelju i….razumete perspektivu. Budite realni pri planiranju i ne osuđujte sebe. Bolje je napraviti realan plan u skladu sa našim potrebama/željama, nego prekoračiti neki idealizovani strogi plan i na taj način urušiti svoje samopouzdanje koje smo izgradili pridržavanjem keto ishrane.

Što duže budete praktikovali keto ishranu, sa više zadovoljstva i osećajem olakšanja ćete nakon cheat dana dočekivati “dan posle”.

Nakon punjenja sledi povratak u ketozu, tokom vremena uspela sam da izdvojim koji to trikovi mi pomažu da se brže i lakše vratim u ketozu, tekst sa ovim praktičnim savetima možete pročitati OVDE.

Česti ulasci i izlasci iz ketoze mogu biti zamorni i mogu nas sprečiti da iskoristimo pogodnosti ketoze u punom smislu, zato prečesta punjenja nisu baš najsrećnija opcija, do čestih punjenja uglavnom dolazi kada su ona impulsivna, neplanska i mogu nam umanjiti motivaciju. Ako želite da se zasladite nečime isprobajte neki keto slatkiš.

Trikove za spremanje meni omiljenog, čoko musa, sam vam otkrila u ovom videu.

 

Mrsavljenje, Cheat day, Punjenje KETO, Dijeta, Prekid ketoze, Zdravija ishrana

  • Pregleda: 28116

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA