fbpx


5 saveta za brži oporavak nakon punjenja (cheat day)

Mnogi su mogli da primete da kada naprave cheat day - punjenje, nakon dužeg vremena provedenog u ketozi, jave se simptomi kao što su umor i nadutost. Ideja ovog teksta je da vam objasni kako da se efikasnije i  brže oporavite od cheat day-a, kako da što pre povratitie balans i stupite u ketozu.

Nakon nekog vremena praktikovanja keto ishrane, verovatno ste primetili da vam namirnice prepune ugljenih hidrata, ne prijaju kao ranije. To je zato što smo svoj organizam navikli na zdravije, bolje, nutritivnije namirnice. Takođe veliki uticaj ima i delovanje keto ishrane na insulinsku rezistenciju, koja je bolest 21. veka i zahvata sve veći broj ljudi u manjoj ili većoj meri. Ketozom mi obrćemo ovaj mehanizam i smanjujemo rezistenciju, samim tim manje doze šećera deluje “jače” na nas.

  1.     Prvi savet je da i inače tokom samog cheat day-a, a i nekoliko dana posle, unosimo više vode, iako zvuči kontradiktorno, unošenjem vode mi zapravo pomažemo svom telu da otpusti nakupljenu tečnost, koja se manifestuje nadutošću, osećajem težine, i da se uslovno rečeno “isčisti”.

  1.     Kako bismo potrošili viškove glikogena koje smo nakupili tokom cheat dana, odlično bi bilo pojačati fizičku aktivnost u odnosu na našu redovnu fizičku aktivnost.

  1.     Idealno bi bilo nakon punjenja, otpočeti sa intermittent fastingom, odnosno povremenim postom. Na ovaj način ubrzavamo put do ketoze, podstičemo zdravo varenje i ako smo bili na povremenom postu i pre punjenja, “podsećamo” naš organizam u koji modalitet rada treba da se vrati.

  1.     Nakon punjenja, kada smo zadovoljili svoje potrebe, pojeli smo ono što nam se jelo, nema potrebe da otpočinjemo sa keto slatkisima, “zamenskim” obrocima i grickalicama. Ovo je idealno vreme i psihološki i fizički da se fokusiramo na celovite namirnice. O značaju istih i uticaju unosa celovitih namirnica na bolje postizanje ketoze pisala sam u sledećem tekstu.

  1.     Odlična pomoć kod insulinske rezistencije je i hrom, koji je jedan od suplemenata koje ja koristim. Preporučujem da suplemente koje uzimate tokom redovne keto ishrane, naravno uzimate i tokom dana punjenja. Pogotovo akcenat ovde želim da stavim na značaj hroma, koji će nam pomoći da nas pojačani unos ugljenih hidrata ne poremeti previše. I da se naš organizam lakše prilagodi skokovima šećera. Samim time i period “oporavka” je kraći i brže se vraćamo u željeni balans.

Uzmite u obzir da će vam nakon punjenja trebati vremena da se vratite u ketozu. Zavisno od više faktora koliko vremena će vam trebati da dostignete ketozu. Taj period može varirati od dva dana do nedelju dana.

Faktori koji mogu da utiču na povratak u ketozu su: godine, stanje metabolizma, kako smo se hranili pre keto ishrane, koliko dugo praktikujemo keto ishranu, koliko dugo smo bili u ketozi pre cheat dana, koliko dugo nam je trajalo punjenje, koju hranu smo izabrali za cheat dan.

Kao što možemo videti, faktora je mnogo i kao i uvek, ne postoji jedan odgovor. Ako se odlučite na cheat dan, uzmite sve ove informacije u obzir, na osnovu njih i svojih potreba donesite odluku. Na taj način, kada ste svesni prednosti i mana, odnosno činjenica koje čine ovaj proces, vi preuzimate kontrolu nad tim procesom i povećavate šansu da keto ishrana i svi benefiti koje ona sa sobom nosi budu vaši dugoročni životni stil.

Photo by Stefan Despotović

Cheat day, Punjenje KETO

 • Pregleda: 36321

Pratite nas

Pišite nam

 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA