fbpx


Uticaj stresa na kilograme

Mili moji, danas pričamo o jednoj izuzetno važnoj temi koja ne bira ni godine ni vreme ni mesto - o uticaju stresa na kilograme. Međutim, kako je ovaj blog posvećen punoletnim licima, tekst koji delim sa vama baziraću isključivo na odrasle.

Da li ste znali da stres može da izbaci iz ketoze?

Poznat vam je model da kada smo pod stresom utehu tražimo u hrani.. Međutim, sigurno ste se zapitali kako to da neki ljudi gube na težini kada su pod stresom, a neki se goje? Odgovor na ovo pitanje će nam dati dva hormona koja se aktiviraju kada smo izloženi stresu, a to su insulin i kortizol.

INSULIN je, kao što smo i ranije spominjali, hormon koji podstiče gomilanje energetskih zaliha, odnosno pretvara glukozu u zalihe masti u našem telu. Pri skoku šećera u krvi bilo da smo konzumirali hranu bogatu UH ili je skok izazvan stresom, telo daje signal pankreasu da izlučuje više insulina, što dovodi do toga da vaše telo skladišti više masti. Otuda nam dolazi ono “ugojio/la sam se”, “dobio/la sam stomak/butine/podbradak”... U tekstu dalje ću objasniti kako je stresom izazvano povećano lučenje insulina (pored toga što ga izaziva visoko ugljenohidratna i procesuirana hrana).

KORTIZOL je hormon koji se oslobađa u krvotok svaki put kada je naše telo izloženo nekom stresu (fizičkom, emotivnom ili mentalnom). Kortizol nije nužno loš, čak naprotiv, uglavnom je dobar po naš organizam, međutm, kada je hronično visok to onda nije dobro. 

Kortizol je upravo onaj hormon koji se javlja ujutru kada se razbuđujemo. S toga je jutarnji nivo kortizola najviši u prvih 30 minuta po našem buđenju i počinje postepeno da opada nakon tog vremena.Ako ste odmah ujutru po buđenju merili nivo glukoze u krvi ili ketone, da li ste uočili da su vam ketoni niski a šećer u krvi visok? Odgovor na ovo leži u OKB, fenomenu zvanom “Odgovor Kortizola na Buđenje”.

Kada se aktivira usled neke stresne situacije, kortizol će pokrenuti oslobađanje glikogena (skladišteni šećer) ne bi li se uspostavio nivo glukoze u krvotoku koji obezbedjuje dovoljno energije neophodne da telo prebrodi stresan period. Visok nivo glukoze u krvi trigeruje pojačano lučenje insulina što za posledicu ima umanjenu proizvodnju ketona. Ukoliko telo nema zalihe šećera, preći će se na razbijanje proteina ne bi li iz njih formirao glukozu. Najveći stresor za ketozu je mentalni stres. Dalje u tekstu dajem i detaljnije objašnjenje za ovo.

Upravo ovde leži začkoljica na temu kako se neko ugoji a neko smrša kada je pod stresom.

Akutni stres (kratkoorčni stres) dovodi do toga da nivo insulina opada kada smo trenutno izloženi stresu. Ovo je uredila evolucija opstanka, daću slikovit primer - Uzmimo situaciju da je čoveka napao lav, stres koji doživi usled napada će dovesti do naglog skoka šećera u krvi, očekivano je da uz visok šećer u krvi ide i pojačano lučenje insulina, međutim to se neće desiti, jer telo tada ne bi imalo “gorivo” da pobegne od napadača.

Stoga se, kada smo izloženi akutnom stresu, dešava gubitak na težini jer insulin nije bio povišen i nije došlo do pretvaranja šećera u masti, već su šećeri iskorišteni kao energija da se prebrodi stresna situacija, ovo bismo mogli nazvati vidom odbrambenog mehanizma.

Situacija sa hroničnim stresom (dugoročni stres) je međutim obrnuta. Kada smo hronično izloženi stresu, insulin se pojačano luči što posledično dovodi do skladištenja masnih zaliha, odnosno gojenja.

Važno je napomenuti da ovde govorimo o mentalnom hroničnom stresu, kao što bi bio kontinuiran pritisak na poslu, učestvovanje u saobraćanoj gužvi, saznanje loših vesti, nedostatak vremena i osećaj da ne može sve da se postigne.... U ovim i sličnim situacijama, telo stvara i mobiliše velike količine glukoze koje ne iskoristi, da je telo izloženo fizičkom stresu (neki vid fizičkog rada ili treninga) pod tom vrstom opterećenja sagorelo bi zalihe glukoze.

1. Prva preporuka za osobe koje su izložene kontinuiranom mentalnom stresu se odnosi na ISHRANA, gde do izražaja dolazi keto ishrana kao preporučena opcija za regulisanje kortizola prilikom hroničnog stresa. Postoje namirnice u ishrani koje mogu da pomognu u ublažavanju kortizola. Istraživanja su pokazala da na ovaj proces izuzetno povoljno utiče ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama, koje je najbolje da se unosi u vidu ribljeg ulja ili kvalitetnog crvenog mesa. Preporuka je da se omega 3 masne kiseline unose prvenstveno putem kvalitetne hrane (najbolje organskog porekla), ali postoji i opcija uvođenja suplemenata u vaš režim ishrane. Koje suplemente ja lično koristim podelila sam u OVOM tekstu.

2. Druga preporuka je da svaki dan odvojite određeno vreme za FIZIČKU AKTIVNOST (ukoliko vam zdravstveno stanje to dozvoljava). Benefiti su mnogobrojni, ublažiće se posledice izloženosti stresu, poboljšaće se izdržljivost i snaga vašeg tela i doći će do sagorevanja viškova glukoze odnosno radićete na topljenju masnih naslaga ili pak nećete dozvoliti ni da se one stvore. 

3. Treća izuzetno važna stvar kada je reč o mentalnom, psihološkom stresu jeste RAD NA SEBI, otkrivanje uzroka, rad na unutrašnjim temama, jer stresovi često umeju biti nesvesni.

Trenutno su u toku prijave na moj Program koji se upravo objedinjeno bavi psihološkim temama i ishranom, ključnim faktorima za uspešno i trajno mršavljenje.


Više o programu  Svesno mršavljenje - Trajni rezultati možete pogledati na https://www.focuscentar.com/Aktuelnosti/

 

Ishrana, Kilogrami, Insulin, Keto ishrana, Hormoni, Gubitak kilograma, Stres, Fizička aktivnost, Rad na sebi, Mentalni stres, Gojenje, Kortizol

  • Pregleda: 8675

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA