fbpx


Dijeta i more

U sliku idiličnog odmora retko ko uključuje i pridržavanje nekog režima ishrane, volela bih da vas podstaknem da razmislite o ovom konceptu kao i da vam dam određene savete i praktične smernice za keto/lchf na moru.

Sezona odmora je u punom jeku, i otvoreno govoreći, većini nas veliki udeo u motivaciji za dijetu jeste bilo letnje telo i dodatno samopouzdanje na plaži. Mislim da ovakva motivacija može biti odličan inicijator promene i nekako je najlakše da se nakačimo na ove „instant ciljeve“, međutim ono što sam naučila jeste da pitanje ishrane i zdravlja prevazilazi okvire izgleda i izgled zbog kog ćemo biti zadovoljni jeste zapravo produkt dobrog osećaja i dobrog zdravstvenog stanja. Sigurno smo svi nekada bili na dijeti pre odmora, postigli određene ciljeve i onda na odmoru odmorili i od dijete, ali bi se taj konkretan odmor produžavao i do sledećeg proleća.

Kada smo na nisko ugljenohidratnoj ishrani neko vreme i odlučimo da na primer tokom 10-15 dana odmora napravimo pauzu najgora greška koju možemo napraviti jeste neograničeno prejedanje isključivo testima, slatkišima - u suštini prerađenom, industrijskom hranom. Zamislite kakav je to šok za organizam koji je taman povratio neki balans. Ako uzmemo u obzir da je takva hrana uzrok insulinske rezistencije pre svega, posledično i mnogih drugih stanja a naravno i gojaznosti, mi jednostavno nikada nećemo moći da se prejedamo istom, ova istina je mnogima teška za prihvatanje, i često je prihvatimo tek kada se nagomilaju neželjena zdravstvena stanja koja nas ugrožavaju. Za mene preokret je predstavljao pronalaženje ishrane pri kojoj se ne osećam uskraćeno – keto ishrane, a to znači da iako idem na odmor, ja ga isplaniram tako da naravno dozvolim sebi neki cheat, ne držim se nužno sve vreme granice od 20g UH i stanja ketoze, ali i dalje se držim LCHF standarda većinu vremena. Ovo mi omogućava da tokom odmora zadržim visoke nivoe energije, ne osećam grižu savesti posle i ne borim se sa povratkom u ketozu.

Ispod ću podeliti nekoliko praktičnih saveta za keto na odmoru:

  •       Krećemo na put i naravno postoji tradicija grickanja i šuškanja različitih kesica koje se razmenjuju tokom vožnje. Ne brinite, postoji dosta keto opcija koje su interesantne za put, od badema, lešnika, oraha, do kokos keksića ili susam lan krekera (video recepti nalaze se ispod teksta). Ako pravite pauzu u nekom restoranu, parče mesa sa roštilja i salata biće odličan izbor. Sendviči za put? Tu je naš provereni Oopsie hleb koji možete napuniti keto namirnicama po svojoj volji. Zaslađeni sokovi vas mogu učiniti samo još žednijima tokom puta, bolja opcija je flaša vode u koju možete staviti par svežih listića mohito nane i par tanjih kriški limuna.
  •       Morska riba je odličan izvor dobrih masti, tako da ako idete na more i imate priliku da jedete svežu morsku ribu i morske plodove, iskoristite je, uz neku laganu salaticu ovo će biti savršeno izbalansiran i sigurno preukusan letnji obrok.
  •       Ako odlučite da pravite cheat na moru, predlažem vam da krenete lagano, pojedite po neku voćkicu, idealno bi bilo da to bude nezavisan obrok u odnosu na obrok koji obiluje mastima. Ako do sada niste pravili cheat, moj vam je savet na ga napravite pre mora, jer nekim osobama prvi cheat nakon nekog vremena provedenog u ketozi teže padne i mogu iskusiti simptome koji su najčešće u vezi sa digestivnim problemima, što nije nešto što želite da vam oduzima vreme na odmoru. Kada sa visoko ugljenohidratne hrane pređemo na keto mi osetimo nalet energije i u nekom momentu to postane naše prirodno stanje i zaboravimo kako je to osećati se tromo, upravo zbog toga, ako se opteretimo slatkišima, testima i procesiranom hranom možemo iskusiti ono što ćemo sada doživeti kao izraženu tromost i pad energije. Upravo zbog toga predlažem postepen izlazak iz ketoze i ne previše brljanja, zadržite energiju za aktivnosti na odmoru, pružite sebi lepa iskustva.
  •       Sve ili ništa stav. Vraćamo se na priču sa početka, dakle odmor ne mora biti sve ili ništa, moj vam je savet da keto ishranu posmatrate kao dugoročni plan i u skladu sa time gledajte da većinski i na odmoru budete u tim okvirima, odnosno ako napravite jedan cheat obrok u toku dana, ostali obroci mogu biti keto/lchf. Naravno ne opterećujte se mnogo, jedite kad ste gladni i dopustite sebi opuštanje, ali zaista verujem da će pravo opuštanje biti ono koje podrazumeva da ne remetite previše svoj balans.
  •       Imajte okviran plan i pripremite se. Ako nosite neku hranu, grickalice, ponesite keto/lchf namirnice, osigurajte da imate opciju dobrog izbora. Razmislite šta možete jesti po restoranima, pročitajte tekst o dozvoljenim alkoholnim pićima na keto ishrani i videćete da vam čak i tu keto pruža kvalitetne i dobre opcije.
  •       Čak vam i prirodno morsko okruženje pruža podršku za keto. Ako idete na more onda znate da je slana voda bogata magnezijumom koji se može resorbovati putem kože, tako da ćete imati dodatnu „suplementaciju“. Umerena izloženost suncu doprineće boljim nivoima vitamina D u vašem organizmu. Plivanje i pojačana fizička aktivnost uticaće pozitivno na vaš metabolizam i lakše ćete se „provući“ sa izletima u ishrani koje ste napravili. Zato jedan aktivan odmor, sa raznovrsnom ishranom i raznovrsnim fizičkim aktivnostima može zaista da vam napuni baterije za naredni period.

Razmislite šta želite od odmora, šta je ono što vam je potrebno, ovo je dobar period da pogledate unazad i sagledate svoje dosadašnje uspehe i pružite sebi odmor kakav ste zaslužili i koji će vam pružiti dodatnu energiju da nastavite u ritmu pozitivnog razvoja.

 

LCHF, Keto ishrana, More

  • Pregleda: 8949

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA