fbpx


Alkohol na keto ishrani

Dok sam istraživala šta mi sve odgovara i šta je u skladu sa mojim ciljevima tokom svog keto putovanja, nailazila sam na različite informacije i preporuke u vezi sa alkoholom tokom keto ishrane. Nadolazi vreme slavlja i pitanje: „Je l sme alkohol i koji?“ postaje sve češće. Stoga sam odlučila da vam u ovom tekstu predstavim svoje iskustvo sa alkoholom tokom keto ishrane.

Posle mnogo neuspeha, naučila sam da mi je od velike važnosti da moja ishrana bude održiva. To znači da sebi ne zakidam apsolutno namirnice, kao ni iskustva koja su mi bitna. Učim, informišem se, eksperimentišem i nalazim načine, ali i meru u uživanju i postizanju svojih ciljeva.

Prvo pitanje koje se nameće je: „Da li alkohol izbacuje iz ketoze?“

Prema informacijama do kojih sam ja došla i koje smatram relevantnim, a pre svega na osnovu mog iskustva, situacija je sledeća – Alkohol u umerenim dozama, ne narušava ketozu. Bitno je da računamo ugljene hidrate iz alkoholnog pića u dnevnih 20g ugljenih hidrata. Takođe važno je i koji alkohol biramo, to mogu biti viski, votka, tekila, rum, konjak, džin, rakija (domaća, ne šećeruša neka) ili moj favorit vino. Suština je naravno da nema dodate šećere, poput likera, koktela i sokova.

Organizam može koristiti alkohol kao alternativno gorivo, i pri prekomernoj konzumaciji prekinuti proces ketoze i mršavljenja, ove količine variraju i zavise od mnogo specifičnih faktora. Zato je bitno da pratimo svoje telo i koje namirnice i u kojoj meri nas izbacuju iz ketoze.

Ako vam je prventsveni cilj mršavljenje i naredni period za vas predstavlja samo početak ovog načina života, moja preporuka je da izbegavate alkohol makar na neko vreme. Verujte mi da sam se ovog pravila i ja pridržavala, sada kada sam blizu željenih rezultata i kada je ova ishrana postala način mog života, mislim da sa još većim guštom sebi u pravo vreme priuštim čašu vina.

Pre keto ishrane, generalno mi nije bilo toliko bitno šta sve jedem i pijem, moja čula su bila zaglušena pojačivačima ukusa i šećerima. Neočekivana „super moć“ koju sam otkrila je to što sada zapravo osećam finese ukusa. Apsurdno, ali čini mi se da sam „ograničavanjem“ zapravo dobila određenu širinu u doživljaju ukusa. I zato želim da ta povremena čaša vina bude kvalitetna i dobro uparena sa obrokom. Naravno moja preporuka je uvek da birate domaće proizvode i idealno proizvode za koje znate odakle dolaze i kako se prave. U želji da podržim domaće vino koje je mene zaista osvojilo hoću da vam predstavim malu porodičnu vinariju iz okoline Aranđelovca, Vinariju Veličković, koja pravi fenomenalna bela vina. Uz jelo, moj apsolutni favorit je Sauvignon Blanc, pogotovo uz riblje specijalitete, dok Chardonnay volim da podelim sa prijateljima.

Vodite računa, pogotovo ako prelazak na keto ishranu za vas predstavlja drastičnu izmenu načina ishrane, alkohol može na vas uticati drugačije nego kako ste navikli, stoga još jedan razlog za  umerenost.

I na kraju, uživajte u praznicima, budite umereni, i osluškujte sebe, jer ono što je balans za mene ne mora predstavljati balans za vas.

Photo by: Ana Ječmenica

Keto, Keto izazov, Preporuke, Alkohol, Praznici

  • Pregleda: 41936

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA