fbpxŠta nakon dostizanja željene kilaže?

Keto ishrana brzo deluje na gubitak kilograma i jedna je od najboljih opcija u tu svrhu iz moje perspektive i perspektive mog okruženja ali i mnogobrojnih naučnih dostignuća. Stoga nije ni čudo što je vrlo često pitanje – Šta nakon dostizanja željene kilaže?

Pre svega počnimo od razumevanja toga da krećemo na put ove promene iz različitih ciljeva, sa različitim početnim znanjima, ali tokom ovog puta, nadam se, dosta smo naučili, iskusili i sve je to možda uticalo na naše dugoročne ciljeve. Neko će želeti da skine 10-15kg, neko 50kg. Ako se pridržavate uputstava, ako se informišete i radite na svojim uverenjima u vezi sa ishranom, rezultati neće izostati, ali šta dalje?

Prva opcija, a to je opcija iz snova, jeste da da nakon dostizanja cilja možemo da se vratimo starim putevima i da zadržimo liniju do koje nas je keto doveo. To naravno nije moguće. Ako smo razumeli mehanizme gojenja i mršavljenja, jasno nam je da kada se sa metabolizma ketona prebacimo na metabolizam UH, što ćemo učiniti kada krenemo da povećano unosimo UH, krenućemo i da vraćamo kilograme. Ali sa kojom god dijetom mi izgubili kilograme, ako se vratimo na stare navike i kilogrami će se vratiti, zato dijete kao kratkoročni izleti ne rešavaju problem na duže staze. Naravno, ako nakon dostizanja željene kilaže pronađete neku drugu formu ishrane, koja se ne zasniva ka keto/LCHF principima, a koja vam omogućava da održavate težinu, budete zdravi i dobro se osećate i to je odlično, ali ne zaboravite da vraćanje starim navikama će nas gotovo izvesno vratiti i na staro stanje. Zdravlje nije nešto što uhvatimo i onda je ono naše, već naše svakodnevne odluke se odražavaju na isto, tokom celog života.

Druga opcija je da se prebacimo na neku LCHF varijantu o kojoj sam pisala OVDE , odnosno Low Carb High Fat (niski sadržaj ugljenih hidrata, visoki sadržaj masti) to je ishrana koja nas neće dovesti do stanja ketoze, već će se bazirati na namirnicama sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i pre svega na namirnice sa niskim glicemic loadom (postoje mnogobrojne tablice na internetu koje nas mogu informisati o ovim vrednostima), što znači da neće provocirati skokove insulina. Na taj način, mi sebi možemo priuštiti i da jedemo voće u optimalnim količinama, možda raznovrsnije mlečne proizvode ili neko skrobno povrće. Ova varijanta nam pruža veću raznovrsnost, bez iritiranja insulina i ponovnog razvijanja insulinske rezistencije, ako je ona kod vas bila prisutna pre započinjanja keto ishrane. Naravno treba pratiti kao i pri svakoj promeni, šta nam prija, šta nam ne prija i šta je optimalno za nas.

Treća opcija jeste nastavak keto ishrane. Mnogi ljudi su toliko zadovoljni kako se osećaju dok su na keto ishrani, bolje razmišljaju, imaju jači fokus, više energije, raspoloženiji su -  da jednostavno nastave sa ovom ishranom. Ponekad je ova odluka dodatno motivisana nekim patološkim stanjima organizma i kada keto ishrana ima povoljan uticaj na ta stanja, kada uz lekarski nadzor naravno, dođe do manje zavisnosti od medikamentozne terapije, keto se ispostavlja kao logičan sled. Naravno pošto dostignemo svoju željenu kilažu, u zavisnosti od naših preferenci možemo uvoditi cheat day u rasponima koji nama odgovaraju sa namirnicama koje nama odgovaraju, a više o samom cheat day-u možete pročitati OVDE. Takođe, ovo je pravo vreme da se eksperimentiše sa keto specijalitetima koji su tu za sve one koji su se opredelili da keto bude njihov izbor na duže staze i ne žele sebe da uskraćuju kulinarskih kreativnih projekata 😊

Pre svega ne želim da izostavimo sve zdravstvene efekte koje keto dijeta ima po nas. Uticaj na regulaciju insulina i ostalih hormona i tim putem i na kardiovaskularne bolesti, čak i na psihičko stanje i razne druge procese u telu. Ako obrnemo ovaj proces i krenemo sa nezdravom ishranom, mi odbacujemo sve ove benefite. Zato smatram neizmerno bitnim da se stalno informišemo i menjamo svoju svest i da tako prigrlimo ove promene kao način života.

 

  • Pregleda: 24699

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA