fbpx


Keto ishrana i bobičasto voće

Mili moji ketonci, sa dolaskom sunca, proleća i svežeg voća dolaze sve više i vaša pitanja da li na keto ishrani smemo jagode, borovnice, maline, ribizle, brusnice… Odgovor zapravo nije toliko jednostavan da bi se odgovorilo samo sa “da” ili “ne”, i ja ću u ovom tekstu pokušati da vam što je više moguće približim sve informacije koje su potrebne da bi mogli da donesete dobre odluke koje su ispravne za vas.

Kao što znate, ja uvek naglašavam da je sve individualno, i da ishodi zavise od više faktora, od našeg organizma, od faze mršavljenja u kojoj se nalazimo, od našeg zdravstvenog stanja, godina, stila života… i upravo odgovor na pitanje da li sme bobičasto voće zavisi od svih ovih faktora i zato odgovor neće biti isti za sve.

Iako mi kada kažemo bobičasto voće, prvo pomislimo na jagode, maline i borovnice, zvanična podela ovog voća bi bila sledeća.

~ U bobičasto voće se ubrajaju: borovnica, brusnica, ribizla, grožđe, ružin šipak, aronija.

~ U jagodasto voće se ubrajaju: vrtne i šumske jagode, kupine, maline, dud.

Prva informacija koja nam je značajna jeste da znamo koliko koje bobičasto voće ima UH, ja sam se koristila podacima koje ima dr Berg, jer njega smatram osobom koja se dugo bavi keto ishranom i ima relevantne informacije.

Sveže voće:

  • Jagoda - 1 šolja sadrži UH 8,1g, od čega 7g šećera
  • Borovnica - 1 šolja sadrži UH 17,4g, od čega 15g šećera
  • Malina - 1 šolja sadrži UH 7g, od čega 5g šećera
  • Kupina - 1 šolja sadrži UH 6g, od čega 7g šećera

Sušeno voće:

  • Borovnica - 1 šolja sadrži neto UH 132g, od čega 80g šećera

Sada, kada imamo informaciju koje bobičasto voće ima koliko UH, ako smo na keto ishrani, a naročito ako smo u fazi mršavljenja, izuzetno je važno da svoj dnevni unos prilagodimo tome da unesemo do 20g UH dnevno.

* Što bi na primeru značilo da ako se odlučimo da danas pojedemo 100g borovnica, mi smo na taj način uneli 15g šećera, što bi značilo da nam ostaje da u ostatku dana možemo da unesemo još samo 5g UH kroz ostale namirnice.

Ja lično smatram da posebno na početku keto ishrane, a i na duže staze, ishrana treba da bude raznovrsna, nutritivno bogata, i da UH koje bismo pojeli u 100g bobičastog voća možemo da iskoristimo na značajno većem unosu tikvica, brokolija, karfiola, sveže salate i sličnih namirnica koje su bogate raznim vitaminima i mineralima.

Svi ćemo primetiti da je jako teško stati na 100g jagoda ili borovnica, jer je to nešto što smo navikli da jedemo slobodno i vrlo lako možemo prekoračiti naš dnevni unos UH.

Moje lično iskustvo je takvo da kada sam ja tek počinjala sa keto ishranom, ili kada sam nakon produženih perioda konzumiranja svega i svačega pokušavala da se na istu vratim,da sam u toj prvoj fazi u potpunosti izbacila bobičasto voće jer sam se trudila da unosim celovite nutritivno raznovrsne namirnice, a voće sam uključivala u fazama održavanja kilograma ili u nekim fazama pri kraju kada sam bila zadovoljna time gde se nalazim…

Takođe je važno reći da je svaki organizam za sebe i da možemo primetiti da nekome šaka bobičastog voća ili redovna konzumacija bobičastog voća nekoliko puta nedeljno po 100g, 200g neće napraviti nikakvu razliku, dok će nekome potpuno blokirati rezultate. Zato moram još jednom da naglasim da je ključno da pratimo svoj organizam i da ukoliko želimo i osećamo da bi s prolećem voleli da uključimo u ishranu sezonske namirnice među kojima je i ovo voće, onda je ok da ih uvedemo u ishranu uz praćenje dnevnih računica UH uz obraćanje pažnje da li će nam ova promena u periodu od nekoliko nedelja kočiti rezultate ili stvarati osećaj pojačane gladi i želje za drugim nedozvoljenim namirnicama. Ako primetimo da to ne prija našem organizmu onda predlažem da takve namirnice privremeno isključimo iz ishrane dok nam se telo lepo ne adaptira na korišćenje masti. Ovo je moja smernica, pratite, osluškujte svoj organizam, niko vam neće dati bolji odgovor od vašeg tela. Ovo je upravo ideja s kojom sam i otvorila blog i koju bih volela da naglasim svima.


Kada vidite na našoj GRUPI da neko kači sličice raznih dezerta punih jagoda, malina ili borovnica i govori kako ima rezultate, to može i ne mora biti vaš slučaj, i zaista je važno da se vi okrenete ka unutra, ka sebi, jer tu vas čekaju svi odgovori. ♥

 

Keto ishrana, Voće, Bobičasto voće

  • Pregleda: 15060

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA