fbpx


Šta su to ketoni

Mili moji ketonci, ukoliko želimo malo dublje da uđemo u temu keto ishrane i ketoze, potrebno je da razumemo kako funkcioniše sama ketoza, na kojim to hemijskim reakcijama počiva i šta se dešava u organizmu. Jednom kada nam ovi procesi postanu jasni, nema više bojazni da možemo napraviti grešku u neznanju ili da ne znamo kako da ispoštujemo keto režim ishrane. Ideja mi je bila da vam to objasnim kroz ovaj tekst, jer nakon tumačenja ove tematke iz drugog ugla, postajemo svesni kako ketoza funkcioniše i postajemo svesni da bi cena varanja tokom ishrane bila visoka. A evo i zašto.

Kada telo pređe sa režima sagorevanja UH (koje unosimo kroz ishranu u kojoj su zastupljeni testa, šećeri, voće, mahunarke) na režim sagorevanja masti, tada jetra počne da proizvodi ketone tj. ketonska tela. Sam proces nam je poznatiji pod imenom KETOZA.

Da bi se odžao režim ketoze potrebno je da se ketoni proizvode u kontinuitetu, a da bi se to desilo, potrebno je da se u značajnoj meri ograniči unos količine UH i da procenat masti koje unosimo putem ishrane bude većinski zastupljen.

Ketoni ili ketonska tela su organska jedinjenja koje proizvodi jetra razlaganjem masnih kiselina (masti) u periodu ograničenog unosa ugljenih hidrata. Ketonska tela se proizvode da bi se obezbedili izvori energije za mozak i srce, odnosno za normalno funkcionisanje organizma.

Postoje tri tipa ketonskih tela i to su acetosirćetna kiselina, beta-hidroksi butirinska kiselina i aceton.

  1. ACETOSIRĆETNA KISELINA je ketonsko telo koje se koristi kao izvor energije, a iz tela se izbacuje putem urina. Ovo je prvo ketonsko telo koje se stvara tokom ketoze i koje se dalje pretvara u beta - hidroksi buternu kiselinu.
  2. BETA - HIDROKSI BUTERNA KISELINA je ketonsko telo na koje prvo pomislimo kada pričamo o ketozi. Telu služi kao izvor energije za naš mozak onda kada je nivo glukoze nizak. Ovaj tip ketonskog tela je iskoristiv oblik, jer, kada se oslobodi iz jetre, dalje putuje kroz telo i lako može da uđe u ćelije i obezbedi ih energijom.
  3. ACETON je takođe ketonsko telo ali, koje kada ga jetra proizvede, nije nam značajno u celoj ovoj priči jer ne predstavlja izvor energije. Izbacuje se iz tela disanjem, otuda pojava tzv. keto zadaha kod nekih osoba koje ulaze u ketozu ili putem urina.

Pokušaću da pojednostavim što je više moguće šta se dešava na hemijskom nivou.

Ketonska tela nastala u jetri dalje se prenose u ostala tkiva jer je neophodno da im pruže energiju za normalan rad i funkcionisanje. Na hemijskom nivou, uprošćeno rečeno, ketonska tela se pretvaraju u acetil-koenzim A koji zatim ulazi u Krebsov ciklus, odnosno u proces dobijanja energije.

Ovo je potpuno prirodan proces za naše telo, metabolizam koje telo koristi milijardama godina. Zanimljivo je da i jednoćelijski organizmi kao izvor energije koriste ketone, što samo govori u prilog koliko je ovaj vid metabolizma održiv. Neki autori čak ketone smatraju za 4. makronutrijent (pored proteina, masti i ugljenih hidrata).

Da sumiram, u ishrani bogatoj mastima, organizam prelazi u metabolizam sagorevanja masti, pri čemu nastaju ketoni - molekuli koji služe da telu obezbede energiju za normalno funkcionisanje. Tokom ovog procesa proizvode se tri tipa ketonski tela, od kojih su prva dva nama značajna za sam proces ketoze, dok se treće smatra nus produktom koje telo izbaci kroz zadah ili eventualno urin.

Na ovaj način, količina energije po molekulu koja se proizvede je veća nego što to biva kada se energija stvara iz glukoze, otuda svi oni benefit kojima ljudi na keto ishrani svedoče, poput - imanja više energije, boljeg raspoloženja, bolje koncentracije, manja potreba za snom i odmorom...

Ukoliko ste već krenuli sa praktikovanjem keto ishrane, preporučujem vam da pogledate i OVAJ tekst gde opisujem načine da znate da ste u ketozi.

 

Ketoza, Metabolizam masti, ketoni, ketonska tela

  • Pregleda: 13315

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA