fbpx


Kako sam se ugojila na keto ishrani?

Od kad imam ovaj blog delim sa vama iskustva i savete i mislim da je izuzetno važno da podelim i ovo.

Pre nekih mesečak dana sam okačila sliku na instagram story keto_ishrana nakon koje su usledili brojni komentari o tome kako sam dobila na kilaži. Mislim da je veoma važno da pričamo o takvim komentarima i njihovom značenju i poreklu, no toj temi ću se uskoro posvetiti.

Nisam stajala na vagu  i kada sam bolje pogledala tu sliku i ja sam primetila promenu.

Otrčala sam do vage i rezultat je bio očigledan: 5/6 kilograma više od moje uobičajne kilaže. To za neke od vas neće zvučati kao značajna brojka, ali za mene koja smatram da treba da budem primer svima vama, za mene koja sam izložena velikom broju ljudi i kometara na internetu to i nije tako beznačajno.

Nakon tog šamara od moje tada bivše drugarice vage, skuvala sam jedan čaj i mirno sela da porazgovaram sama sa sobom i da vidim kako je do ovoga došlo.

Već sam vam pisala da sam pre sada već 5 godina otpočela moje keto putovanje, da sam skinula inicijalnih 20tak kilograma viška i da sam posle godinama održavala svoj lični balans kombinacijom keto ishrane i punjenja.

Prvi izazov se javio pre nekoliko meseci kada sam zbog ozbiljne povrede kičme morala da prekinem svoju rutinu treniranja koja je do tada bila 5 treninga nedeljno. To je bio ozbiljan šok za moj sistem i balans sam pronalazila korišćenjem raznoraznih tretmana o kojima sam već pisala detaljno.

Ponovo sam uspostavila balans, ili se zapravo meni tako činilo. Međutim vaga nije lagala, a ni ogledalo - jesam dobila nekoliko kilograma.

Detaljno sam sagledala svoj jelovnik, životne okolnosti i sve detalje koji su uticali na ovaj rezultat i shvatila sam tačno o čemu je reč.

Prvi i najveći faktor definitivno je promena koja je nastala u mom životu kao keto blogera i administratora velike facebook grupe. Želela sam da na ovom blogu svima vama pružim korisne i zanimljive a opet preukusne recepte, i tako sam sa moje standardne keto ishrane prešla na prčkanje po kuhinji i isprobavanje keto hlepčića, slatkiša, i zamenskih jela za standardnu brzu hranu.

Neki su dospevali na blog a neki samo u moj stomak, tačnije bokove :)

Šta se zapravo desi kada unosimo kompleksna jela sastavljena od raznoraznih namirnica, brašna, zaslađivača?

Pa mnogo toga ne tako dobrog - prvo nemamo laku kontrolu nad tim koliko čega unosimo, lako preteramo u količini, šaljemo raznorazne poruke organizmu koje provociraju insulinski odgovor. Naglasiću vam da pre ovog bloga čuvenu keto pizzu nisam pravila ni jedan jedini put, kao ni mafine, čokoladice i keto slatkiše - jedino slatko što sam povremeno unosila bio je moj čoko mus i naravno štošta u pažljivo isplaniranim danima punjenja.

Drugo što je dovelo do dodatnih kilograma definitivno je kortizol - hormon stresa - izložila sam se velikom broju ljudi, uzela sam na sebe ogroman pionirski projekat, nisam redovno spavala, susretala sam se sa raznoraznim izazovima i moj organizam je reagovao. A poznato je da kortizol takođe provocira insulinski odgovor.

Treća stvar je nedovoljno unošenje celovitih namirnica - oglušila sam se o svoje osnovno pravilo koje me je održavalo sve ove godine. Jedna stvar vuče drugu pa je tako logično da je više ukusnih recepata značilo manje prostora za one osnovne, jasne namirnice.

Četvrti faktor definitivno su bili cheat dani tj punjenja van kontrole, mislila sam da iako ne treniram imam pravo da sprovedem punjenje kao da imam gde da ispraznim sav taj glikogen iz mišića.

Poslednji udarac mom balansu nanela je upravo naša keto facebook grupa - prepuna magičnih keto slatkiša koji prosto mame da se isprobaju - što kao što ste do sad shvatili za sve ove godine keto ishrane ja prosto nisam radila. Bila sam, bukvalno, kao dete u prodavnici slatkiša, nisam imala osećaj za meru, i definitivno mi je trebalo vreme da naučim kako da inkorporiram i ta zadovoljstva u svoj ritam, tako da mi prijaju i doprinose mom opštem blagostanju.

Srećom svesnost o problemu uvek predstavlja prvi i suštinski korak u rešavanju istog, pa sam odmah prionula na posao. Kreirala sam sebi jelovnik prema mom sopstvenom programu keto transformacije i za 28 dana postigla sam ovaj rezultat -  Sa 64 kg došla sam na 60kg , a zašto nisam došla do svojih “idealnih” 57kg tek moram da pišem i pričam jer mislim da je to ozbiljna i važna tema koja zaslužuje svoj blog post.

Bilo mi je izuzetno važno da podelim sa vama ovo iz brojnih razloga - prvo jer ne želim da vam prikazujem idealizovanu sliku sebe - da čovek sam i grešim i to traženje balansa predstavlja celoživotnu borbu. Drugi razlog je da vam prikažem šta nas može kočiti na putu postizanja ciljeva, šta utiče loše na našu promenu i na šta je važno obratiti pažnju.

Sledeći je apel za sve ketonce, nije svaka keto djeta uspešna i zdrava i ipak je potrebno investirati malo više vremena i energije kako bi sa keto ishranom uspešno i bezbedno došli do naših ciljeva!

Čitanje, istraživanje, informisanje i osluškivanje sopstvenog organizma predstavljaju ključeve uspeha na keto ishrani, ali i na svakom drugom važnom poduhvatu koji započnemo - i zato znam da ponekad mogu biti dosadna sa stalnim usmeravanjem na tekstove i čitanje - ali to radim upravo da bi bili bezbedniji i zadovoljniji na putu ka svojim ciljevima <3

  • Pregleda: 17165

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA