fbpx


Dijeta, treninzi i tretmani - moja iskustva, upozorenja i preporuke

Mili moji, hvala vam što ste do sada lepo reagovali na moje lične priče i iskustva, stoga sam danas odlučila da sa vama podelim još jedno. Mislim da razmenom informacija i različitih iskustava najbolje možemo da saznamo šta da očekujemo, u ovom slučaju, od ishrane, treninga i tretmana.

Nikada nisam bila „sportski tip“, bila sam osoba koja preferira da čita knjigu ili uziva uz neki dobar film. Kako se moj problem sa kilogramima razvijao, odlučila sam da je vreme za treninge. Shvatila sam da je to odlična dopuna mom, tada novom, keto načinu ishrane. Prvo sam krenula samostalno da idem u teretanu, što je bilo poprilično laički i većinu vežbi sam pogrešno izvodila. Nakon toga krenula sam na neku vrstu cross fit-a, gde je jedan trener bio zadužen za nas dvadeset. Vežbe su se radile poprilično eksplozivno i tu sam zadobila inicijalnu povredu donjeg dela leđa. Moja pouka iz ove priče je - vodite računa o tome koliko vam odgovara vrsta treninga, kao i o stručnosti kadra sa kojim radite.

Nakon dugotrajne fizikalne terapije i zabrane da dižem veće težine, pronašla sam formu treninga koja mi je odgovarala – power plate. Vežbala sam pet puta nedeljno i prestala sa fizikalnom terapijom. Nakon dugo vremena provedenog u takvom tempu, moja povreda se povratila, počeli su bolovi i zabranjeno mi je treniranje na neko vreme.

Kada sam pre četiri meseca prestala da treniram, nastavila sam sa keto ishranom u istom obliku u kojem sam je praktikovala i tokom intenzivnih treninga. Kako moja dnevna potrošnja nije više bila ni blizu nekadašnjoj, povratila sam koji kilogram.  Pre svega osetila sam da mi je tonus mišića opao, što kao posledicu ima opušteniju kožu i vrlo, vrlo nezadovoljnu Borjanu.

Razumela sam da osećam dodatni pritisak da izgledam što bolje, jer sam se u neku ruku izložila „javnom mnjenju“ na ovaj način. I kada mi dosta vas piše da vas moj primer motiviše, koliko god mi to prijalo, osetila sam i da mi stvara pritisak da ja ostvarujem što bolje rezultate. Osećala sam određenu vrstu „nepravde“ što u momentu kada zaista dajem sve od sebe, postoje određeni „problemi“ koje ne mogu da rešim. Sa druge strane osećala sam kao da izdajem određene ideale, jer toliko vrednujem i brinem zbog nečeg naizgled površnog. Bila sam pod pritiskom - da bi trebalo da budem zahvalna i zadovoljna trenutnim stanjem. I nemojte me razumeti pogrešno, jesam, ali upravo moja težnja ka narednom, boljem stepenu razvoja i dovela me je do svih lepih stvari u mom životu, volim to kod sebe. I zapravo pritisak je dolazio iz mene, zbog kontradiktornih poruka i vrednosti koje su se uskomešale. Naprosto sam shvatila- ja želim da mi koža bude blistava, zategnuta i lepa, ja želim da nemam celulit, ja želim da se osećam zdravo u potpunosti i ja želim da kada postoji prepreka mogu da je prevaziđem. I to je sasvim u redu. Moja odluka je da ulažem u taj proces, jer to su stvari koje mene lično čine zadovoljnom.

Krenula sam da istražujem koje opcije postoje, a da su pogodne za moje stanje, ovaj put sa naučenom lekcijom i posebnom pažnjom da ne ugrožavam svoje zdravlje. Odlučila sam se za, meni, neke nove terapije: AWT koji uklanja celulit i podstiče limfnu drenažu. Takođe rešila sam da isprobam i Exilis elite tretman koji deluje sinergijom ultrazvučnih talasa koji tope lokalizovane masne naslage i radio talasa koji zatežu kožu tako što stimulišu produkciju novog kolagena i elastina. Nisam znala šta da očekujem, ali, nakon samo prve dve nedelje mogla sam da primetim rezultate, moja koža je drugačija, celulit se do te mere povukao, da ga nema ni kada sednem, stisnem kožu, koža mi je ravna. Uverila sam se da su mi ovi tretmani pomogli da se koža učvrsti, da ima taj efekat zategnutosti, koji je izostajao zbog prestanka treniranja. Sada sam završila sa tretmanima, a pun efekat se očekuje 4 do 6 nedelja nakon završetka tretmana. Ja sam već prezadovoljna, ali jedva čekam da vidim finalan rezultat.

Nisam znala nikoga ko je imao iskustva sa tretmanima ovog tipa i bila sam skeptična. Upravo zbog toga odlučila sam da svoje poverenje, zasluženo, opet stavim u ruke stručnog kadra Dekoll klinike. Govorila sam vam o tome kako sam upravo u ovoj kući našla rešenje i za svoj problem sa aknama, to mi je olakšalo donošenje ove naredne odluke i nisam zažalila.

Zaista mogu da kažem da su ovi tretmani doprineli anuliranju efekta prestanka treniranja, sada sa mnogo više energije i zadovoljstva prevazilazim fazu u kojoj se nalazim i nisam „okovana“ nerešivošću problema.

Zašto vam pričam sve ovo? Prvo, ne želim da od sebe stvorim nerealnu idealnu sliku. Imam problem sa kilogramima – trudim se vrlo i izazovno je i meni. Imam problem sa samopouzdanjem – borim se kako umem, ovaj vid otvaranja ka mnoštvu nepoznatih ljudi, verujte mi nije bila najlakša odluka. Imam problem sa celulitom – rešavam ga svim meni dostupnim sredstvima. Ne probudim se ujutru našminkana i bez celulita (dobro to sad da xD), probudim se i trudim se da rešim ono čime nisam zadovoljna, i tako svaki dan, a neki dan kada to ne mogu, i neki dan kada vi to ne možete i to je ok, ljudi smo.

Drugo, kao što sam napomenula, osetila sam neku vrstu unutrašnje osude što težim, s jedne strane društveno poželjnoj vrednosti, s druge strane društveno okarakterisano kao „površnoj“ vrednosti. Želim da vam poručim da je autentična potreba za lepim izgledom u redu, to je nešto na šta imamo pravo, što ne znači da treba da se osećate loše ako niste na svom „vrhuncu“. Imamo pravo da uživamo u svojoj lepoti.

Treće, bila sam samokritična i u pogledu toga što kao neko ko je sebe doveo do zdravstveno i fizički odličnog stanja, vežbanjem i ishranom, sada tražim dodatnu pomoć, osećala sam kao da na neki način “varam”. I tada mi je kliknulo, koliko ne fer umemo da budemo prema sebi. Uradila sam sve što sam mogla, u redu je da u ovom momentu pomognem sebi i pobrinem se za sebe na najsigurniji i najdelotvorniji način koji mi je dostupan. Pomislila sam na sve osobe koje su na ovom putu gubljenja kilograma, pogotovo na one koji imaju veći višak. Vrlo često na tom putu ometajući faktor ume da bude misao – šta posle? Kako će mi izgledati koža? Da li je moguće da postignem željeni rezultat u mojim godinama? I kako ne vide rešenje, prekinu proces, uplaše se nepoznatog i nabace još više kilograma. Želim da kažem da rešenja ima, isprobala sam ga na svojoj koži ? i podržavam vas maksimalno da i vi učinite za sebe isto.

I dalje istražujem, šta je sve ono što možemo da uradimo za sebe, koji su to različiti načini na koje možemo da dođemo do svojih ciljeva. Radim na tome da svoju kičmu dovedem u red, da pronađem balans koji će mi omogućiti da vežbam i da budem zadovoljna sobom.

Link za kliniku spomenutu u tekstu gde sam radla navedene tretmane: https://www.instagram.com/dekollclinic/

Jedva čekam da čujem vaša iskustva, savete i upozorenja, mnogo je lakše kada smo zajedno!

Hvala na čitanju, zajednici i podršci,

Borjana

Dijeta, Trening, Tretmani, Keto iskustva

  • Pregleda: 9256

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA