fbpx


Uverenja koja nas koče u promeni ishrane

Dragi moji, danas želim da vam predstavim jedan od glavnih uzroka odustajanja od dijete, ali i promena uopšte. Pričaćemo o uverenjima koja se nalaze iza naše motivacije za promenom ishrane.

Svima nam je dobro poznata ta priča. Krenemo na dijetu, međutim, odjednom isplivavaju različite prepreke. “Zaboravljamo” da kupimo neophodne namirnice, “ne stignemo” da pripremimo jelo unapred a znamo da ćemo imati užurban dan, “slučajno” pojedemo nešto što ne bismo smeli ili najčešće jedemo “sve kako treba”, ali nema rezultata… i lista se nastavlja. Stavila sam ove reči pod navodnike ne zato što ih smatram svesnim izgovorima i izvlačenjima, već da bih naglasila da se ti događaji vrlo retko dešavaju slučajno.

Evo šta ja mislim da je po sredi. Nije tajna da je veliki broj nas posezao i poseže za dijetama kako bi što pre, sa što manje muke postigli rezultate. U takvim slučajevim često se događa da menjamo veliki broj dijeta jednu za drugom, ne udubljujemo se previše u ono što radimo i vrebamo rezultate. Naglasila sam nebrojano puta do sada, da je za svaku promenu neophodno vreme, da je neophodno da razumemo šta i zbog čega radimo. Dijeta nije samo odabir namirnica koje unosimo u sebe, već i odabir uverenja koja biramo da nas motivišu, a imamo moć i sposobnost da odlučimo po tom pitanju. Uverenja o ishrani i zdravlju su usađivana u nas od malena, posredstvom roditelja, uže i šire porodice, vršnjaka, medija itd. Bili mi toga svesni ili ne, određena uverenja će diktirati naše poteze. Ako ne uložimo trud da preispitamo kakva su naša uverenja o ishrani, na koji način mogu biti u suprotnosti sa promenom koju želimo da uvedemo, vrlo često ćemo se naći u začaranom krugu “slučajnih” greški.

Primeri čestih uverenja koja mogu biti kočnica u napretku:

  1.     “Masnoće su štetne.”

Nije novost da je većini nas usađivan strah od masnoća, holesterola. Dijetalni margarini su nam prodavani kao “zdrava” opcija, a mlečni proizvodi sa 0% masti i gomilom ugljenih hidrata (što niko nije pominjao) su debelo reklamirani mršavim modelima. Danas, kada imamo pristup internetu i mnoštvu istraživanja, lako možemo naći pouzdane dokaze da je cela ova postavka neosnovana. Ne tražim od vas da mi verujete, istražite sami. Ako krenete u dijetu sa skepsom, a ne razjasnite sami sa sobom da skepsa postoji, lako ćete “sabotirati” sami sebe, a da toga niste ni svesni. Na grupi često možete videti primere ljudi koji ne osećaju pozitivne efekte dijete, pa malo detaljnijom analizom dođemo do toga da uskraćuju sebi masti, bojažljivo začinjavaju salatu maslinovim uljem, skidaju kožicu sa piletine itd itd.

  1.     “Treba mi šećer da me digne.”

Ah, večiti primer kockice čokolade koja je “popravila stvar”. Do sada sam mnogo pisala o značaju stabilizacije insulina. Znači najverovatnije smo PREketo ishranom totalno zbrkali insulin i on je onda pravio nagle skokove, mi pojedemo slatko, skoči nam šećer imamo nalet energije, nakon toga šećer naglo pada, mi nemamo energiju, pa opet uzimamo šećer. Ovakvim iskustvom mi smo utisnuli u sebe uverenje da je šećer lek, a ne zapravo uzrok problema. Kada osetimo malaksalost zbog keto gripa ili ako zbog nedovoljnog unosa masti nemamo dovoljno neophodne energije, možemo misliti kako je slatkiš rešenje. Taj slatkiš zapravo nas lansira na početak začaranog kruga, umesto toga, mogli smo se informisati šta je keto grip, kako da pomognemo sebi, ili da li unosimo sve nutritijente koji su nam potrebni?

  1.     “Dijeta znači odricanje i mučenje.” i “Previše dobro da bi bilo istinito." 

I na kraju, spojila bih ove dve česte izjave. Teško nam je da poverujemo da možemo da mršavimo a da se ne mučimo, da se ne odričemo svega, teško nam je da poverujemo da je nešto što je dobro i za šta ČAK vidimo svojim očima uspešne primere moguće, pre svega moguće za nas lično. Ali razmislimo na trenutak, ako telo teži zdravlju, pa zapravo je logično da će navike koje pogoduju našem organizmu zapravo da nam prijaju, Malo iskusniji ketonci već mogu da naprave razliku između lakoće koju osećaju kada su u ritmu sa keto ishranom i kada iz istog iskoče i pojedu obilan obrok bogat ugljenim hidratima, pogotovo onima iz slatkiša, grickalica, peciva, sokova, što najčešće stvara doživljaj težine i pada energije.. To su poruke našeg organizma koje treba da slušamo.

Ovo su samo neki od primera uverenja koja nas mogu kočiti, a primera je bezbroj. Zato opet naglašavam važnost informisanja i posmatranja dijete kao ne samo sredstva za gubitak kilograma (jer u tom slučaju teško će biti i uspešna), već kao priliku da pogledamo u sebe i izgradimo sebe na novim uverenjima koja smo sami odabrali.

Volela bih da čujem koja zastarela uverenja ste otkrili i preokrenuli? Da li postoje neka uverenja kojima želite da se dodatno bavimo?

 

Dijeta, Uverenja, Odluka

  • Pregleda: 10209

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA