fbpx


Omega 3 masne kiseline - zašto su nam neophodne i kako ih unosimo kada smo na ketu?

Na keto ishrani unosimo oko 75% dnevnih kalorija putem masti. Ali, da li znamo kojoj vrsti one pripadaju: omega-3 ili omega-6? Koje su to "dobre masti" koje često pominjemo na blogu i grupi? Za šta su nam potrebne omega-3 masne kiseline?

Kako bismo razjasnili ove nedoumice i saznali na koji način možemo da pojačamo unos potrebnih masti - danas pričamo upravo o dobrim mastima tj. omega-3 masnim kiselinama; zašto su dobre i kako da ih unosimo. :)

Šta su omega-3 i omega-6 masne kiseline?

U pitanju su masti koje su jako važne za naše zdravlje. Ipak, naše telo ih ne stvara, te ih moramo unositi putem hrane.

Tako, naše telo može da proizvede sve masne kiseline osim ova dva tipa. I obe vrste su nam neophodne za normalno funkcionisanje, te se nazivaju i "esencijalne masne kiseline".

Zašto su nam važne?

Ceo ovaj tekst smo posvetili ovim masnim kiselinama jer nam obezbeđuju čitav niz benefita. Tako su omega-6 masne kiseline veoma korisne za rad srca, uravnotežavaju holesterol, smanjuju rizik od nastanka kancera. Omega-3 takođe nude brojne koristi za naše telo: podstiču zdravlje mozga, očiju, srca, smanjuju razne upale u organizmu.

Da li mogu da nam štete?

Međutim, veoma je moguće da ste negde čuli to da su omega-6 kiseline štetne. Ipak, to nije u potpunosti istina. Zapravo, obe vrste esencijalnih masti su bitne i imaju pozitivan uticaj na naš organizam. Ali, naravno uslov je da ih konzumiramo u zdravom, odgovarajućem balansu.

Tako je razlog zašto su omega-6 masne kiseline stekle lošu reputaciju upravo to što ih obično ne unosimo u korisnim količinama, već ih većina nas konzumira mnogo više nego što nam je potrebno.

Srećom, postoji način da to uravnotežimo. Potrebno je da u ishranu uvedemo više omega-3 masnih kiselina, a povedemo računa o unosu omega-6 (najviše se nalazi u biljnim uljima poput suncokretovog, kukuruznog, sojinog). Više o zdravom odnosu između ovih kiselina pročitajte OVDE.

I naravno, keto nam nudi širok izbor kada su u pitanju namirnice koje sadrže zdrave omega-3 masti kojima možemo postići neophodni balans :)

Keto hrana koja sadrži puno omega-3 masnih kiselina

Evo keto namirnica sa dosta omega-3 masnih kiselina:

Skuša

Ovo je ukusna, masna riba koja je bogata vitaminom B12, selenom i omega-3 masnim kiselinama. Obično se priprema kao jednostavno dimljena i služi u fileima :)

Losos

Losos sadrži mnogo hranljivih materija, uključujući proteine, selen, vitamin B, Vitamin D i omega-3 masne kisleine. Naravno, bolje je da biramo prirodan, organski losos jer će uvek sadržati više i kvalitetnije nutrijente. A evo i idejica za recepte: Losos sa začinskim biljem, Rolat sa dimljenim lososom.

Sardine

Ovu ribu svi često konzumiramo bilo da smo na ketu ili ne :) Obično su pakovane u konzervama i zbog pristupačnosti i lake pripreme su rado viđene za doručkom, večerom ili kao užina. Uz to su jako ukusne i bogate zdravim mastima. Samo, ovde je savet da izbegavamo kupovinu onih u biljnim uljima jer su to upravo ulja koja su izuzetno bogata omega-6 masnim kiselinama koje želimo da umerenije unosimo. Pa je dobro da se potrudimo da biramo one u ribljem ulju.

Haringe

Ova riba je kao jelo posebno rasprostranjena u Engleskoj, ali i kod nas polako dobija na popularnosti. Odlično ide uz jaja, a pruža nam sjajan ukus i pravi je izvor omega-3 masnih kiselina.

Jaja

Jaja su prava keto supernamirnica. Imaju visoki udeo omege-3, proteina, vitamina, a izuzetno su laka za pripremu. Možemo ih spremati na milion načina, pa evo jednog super predloga: Punjena jaja.

Orasi

Orasi su sjajan izvor hranljivih sastojaka: minerala, proteina, bakra, magnezijuma, omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Super su kao grickalica ili kao dodatak salatama.

Kelj, brokoli, avokado

Nismo zaboravili na zeleniše :) Ove biljke nam donose puno ukusa, vitamina, minerala, ali i važnih masnih kiselina. Zato, pripremite neki specijalitet od njih i uživajte dok vodite računa o potrebama svog tela :) Evo nekih ideja: Keto čips od kelja, Keto/LCHF čorba od brokolija, Domaća avokado pašteta.

Pored navedenih namirnica, možemo uvrstiti u ishranu i čija semenke, lanene semenke, seme bundeve, dagnje, semenke konoplje.

 

Dakle, na ketu zaista imamo dosta mogućnosti da uživamo u raznovrsnoj hrani za koju znamo da je bogata zdravim mastima. Naravno, osim toga koje namirnice jedemo, važno je da vodimo računa i o tome gde i kako one nastaju. Ovde prvenstveno mislim na to da je uvek bolje da biramo organske, prirodno gajene ribe, jaja, povrće. Jer zaista drugačiji efekat ima na organizam hrana koja je nastala u prirodnim uslovima od one koja nije.

Zato je dobro da se potrudimo da pronađemo domaćeg proizvođača od poverenja i uživamo u svim benefitima prirodne hrane i njenih zdravih sastojaka u koje definitivno spadaju i omega-3 masne kiseline. :)

Da li biste dodali još neku namirnicu na listu? :)

Keto ishrana, Omega 3, Omega 6, masne kiseline

  • Pregleda: 3801

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA