fbpx


Da li je keto ishrana moguća za vegane i vegetarijance?

Ketonci, ima puno vas koji ste mi pisali da izbegavate meso ili da vam teško pada kada je leto i vruće. Takođe, postoje vegani i vegeterijanci koji jednostavno ne jedu meso, ali žele i mogli bi da imaju benefite od keto ishrane.

Zato sam istraživala, i kreirala tekst kojim ćemo zagrebati ovu temu. I naravno, u budućnosti ćemo još pričati o ovome, a ja ću nastaviti da istražujem i delim sa vama nove korisne informacije. :)

Veganska i keto ishrana - kako ih uklopiti?

Za početak, hajde da utvrdimo šta podrazumeva veganska ishrana: ne konzumira se ništa životinjskog porekla - meso, med, jaja, mlečni proizvodi.

Kada ovo kažemo, jasno je zašto pridržavanje keta, dok ujedno pratimo vegansku, može delovati izazovno. Naime, keto podrazumeva visok unos masti koje dobijamo iz dozvoljenih namirnica među kojima ima dosta onih koje veganska ishrana ne odobrava. Takođe, ove dve ishrane dolaze u "nesuglasicu" i kada je u pitanju unos ostalih nutrijenata - veganska je uglavnom bogata ugljenim hidratima, a na ketu je potrebno da ih unosimo u izuzetno malim količinama.

Kako onda biti na ketu ako smo vegani, ili ako želimo da na neko vreme izbacimo mlečne proizvode ili meso iz ishrane?

Evo nekoliko saveta za vegansku keto ishranu:

  1. Unosite zdrave masti

Na keto ishrani, masti obezbeđuju većinu kalorija koje unosimo (75%). A kao što smo već utvrdili, na klasičnoj veganskoj ishrani, ovo nije slučaj. Zato je potrebno da dodajemo masti u svoje obroke kako bismo postigli tih 75% i osećali se sito i zadovoljno. :)

Predlog je da koristimo maslinovo ulje, ulje avokada, kokosovo ulje. Ovim prirodnim, zdravim mastima možemo da prelivamo obroke ili da kuvamo na njima.

  1. I proteini su važni

Ne smemo zaboraviti i na 20% proteina koji se preporučuju na ketu. Pored toga, oni su zaista neophodni za normalno funkcionisanje našeg tela - pružaju nam energiju, pomažu u obnavljanju ćelija, formiranju krvnih zrnaca, radu metabolizma. A sve to mogu uraditi za naše telo tek nakon određene "obrade". Evo o čemu je reč:

Nakon jela, uneti protein se razlaže u aminokiseline. One dalje grade protein unutar našeg tela i on se koristi za razne uloge u organizmu. I, iako određeni broj tih "gradivnih" aminokiselina telo stvara bez obzira na ishranu, ostatak je neophodno da unesemo putem hrane. Ali, važno je iz kojih namirnica ih dobijamo.

Naime, proteini koje unosimo putem mesa pružaju nam sve neophodne aminokiseline. Sa druge strane, "biljni" proteini nemaju istu, dovoljnu količinu. Zato je neophodno da na pravi način kombinujemo biljne proteine kako bismo obezbedili onoliko koliko nam je potrebno. Uz to, proteini iz biljaka se teže i sporije apsorbuju u telu, te je potrebno da ih unosimo u većim količinama kako bismo osigurali normalan rad tela.

Evo nekih veganskih keto namirnica koje su bogate proteinima i koje, uz ostale namirnice, možemo da kombinujemo za optimalan unos proteina: kikiriki, badem, suncokretovo ulje, brokoli, spanać, špargla.

  1. Vodite računa o ugljenim hidratima

Klasična veganska ishrana sadrži dosta ugljenih hidrata, a na ketu je potrebno da unesemo do 20g ugljenih hidrata dnevno. Zato je važno da budemo posebno pažljivi i biramo keto povrće koje sadrži malo ugljenih hidrata. Možete ga pronaći OVDE u odeljku Povrće. :)

Vegeterijanski keto

Sada kada smo razjasnili kako možemo biti na veganskoj keto ishrani, vreme je da se pozabavimo vegeterijankom opcijom.

Naime, vegeterijanska ishrana najčešće podrazumeva upotrebu biljnih, mlečnih namirnica i jaja, a meso i riba se ne konzumiraju. Kažemo "najčešće" jer postoje različiti vidovi ove ishrane, te se u nekim varijacijama jede riba, a u nekim ne. U ovom tekstu, govorimo o opciji koja ne podržava unos mesa i ribe, već se jedu samo namirnice biljnog i mlečnog porekla, i jaja.

Dakle, ako pratimo takvu vegeterijasnku ishranu, a želimo da budemo na ketu - pored dozvoljenog povrća, jedemo i brojne keto mlečne proizvode i naravno jaja, koja su prava keto supernamirnica.

Kao i kod veganske keto ishrane, važno je da posebno vodimo računa da ne preteramo sa unosom ugljenih hidrata, da unosimo dovoljno protena i naravno dovoljno zdravih masti. Te možemo reći da sve što smo gore naveli za vegansku keto ishranu važi i ovde.

Ali, evo i dodatnih, konkretnih saveta za vegeterijanski keto:

  1. Jedite dozvoljene mlečne proizvode

Standardna vegeterijanska ishrana podržava unos mlečnih proizvoda. Ali, kada smo na ketu moramo voditi računa da nisu sve mlečne namirnice dozvoljene. Tako, mleko i jogurt nisu dozvoljeni, ali imamo širok izbor sireva i kajmaka u kojima možemo uživati. Sjajna vest je da su sirevi odlični za kombinovanje sa povrćem, pa kada takav obrok prelijemo i nekim uljem - dobijamo pravi ukusan izvor nutrijenata. :)

  1. Unosite dovoljno proteina

Kao i kod veganske keto ishrane, važno je da unosimo proteine. Samo sada pored biljnih opcija to možemo raditi i putem mlečnih proizvoda i jaja.

Tako se trudimo da u obroke uvrstimo tvrde i polutvrde sireve kao što su čedar i gauda. Uz njih, opcije bogate proteinima su parmezan, i mekši sirevi poput fete i brie.

Uz to, možemo pripremati jaja na hiljadu načina ili ih dodavati jelima, i uživati u ovoj namirnici koja sadrži mnogo lako svarljivih proteina i vitamina.

  1. Suplementi

Naravno, potrebno je da vodimo računa o tome da unosimo i sve ostale potrebne nutrijente i vitamine. I to tako što ćemo slediti navedene savete i, ukoliko osetimo potrebu, uneti i određene suplemente u ishranu.

 

Kao što vidimo - odgovor na naše pitanje iz naslova je: Da. :)

Definitivno možemo biti vegani ili vegeterijanci, ili jednostavno izbaciti meso, jaja ili mlečne proizvode, a biti na ketu. Takođe, veganska i vegeterijanska ishrana same po sebi imaju brojne benefite - lakše mršavljenje, smanjenje rizika od bolesti srca, kontrola šećera u krvi. A keto isto tako pruža neke svoje pozitivne efekte kao što su osećaj sitosti, kontrola telesne težine, regulacija šećera u krvi, bolji rad mozga. Samim tim, kombinacija ovih načina ishrane zaista može biti dobra opcija.

Naravno, kao i pre uvođenja bilo koje promene, i sada važi savet da se pre svega konsultujemo sa svojim lekarom; Da naravno dobro upoznamo osnove keto ishrane, slušamo svoje telo i trudimo se da pružimo sebi sve što nam je potrebno za zdravo, uravnoteženo funkcionisanje.

  • Pregleda: 4967

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA