fbpxŠta usporava metabolizam i kako ga ubrzati?

Svi smo negde čuli za reč metabolizam i to koliko je on ključan i važan za mršavljenje. U ovom tekstu ćemo govoriti o tome šta je tačno metabolizam i šta sve utiče na njega. Tako ćemo saznati kako možemo da ga ubrzamo, a samim tim i da lakše održavamo kilažu ili postignemo željeni rezultat.

Metabolizam je opšti pojam za sve biohemijske reakcije koje se dešavaju unutar organizma. Dakle, kada razmišljamo o ishani metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju koja nam je potrebna za život. Tako često čujemo izraze brz ili spor metabolizam. Oni se zapravo odnose na to da li se hrana brže ili sporije pretvara u energiju.

Da li će metabolizam biti brz ili spor zavisi od mnogo faktora. Na neke od njih, kao što su starost i genetski faktor, ne možemo u potpunosti da utičemo. Ali, postoje i oni na koje možemo.

1. Naše godine

Godine su jedan od faktora koji utiču na usporavanje metabolizma, a koje, nažalost, ne možemo promeniti. Naime, sa godinama opada nivo hormona rasta koji utiče na brži rad metabolizma.

Ipak, postoje neke navike koje možemo da usvojimo kako bismo povećali proizvodnju ovog važnog hormona. Najdelotvornija mera koju možemo da primenimo je tzv. Povremeni post (eng. Intermittent fasting). Kada primenjujemo ovaj metod, proizvodnja hormona rasta se može povećati za čak 2000%. Takođe, intenzivan trening (pogotovo sprint) je još jedan od načina da povećamo nivo hormona rasta.

2. Unošenje nedovoljno kalorija

Sasvim suprotno ustaljenom mišljenju - premalo kalorija može sprečiti mršavljenje i usporiti metabolizam.

Naime, tačno je da je deficit kalorija potreban za gubitak kilograma. Ali, ukoliko je unos kalorija previše nizak - metabolizam će se usporiti, jer telo oseća da nema dovoljno hrane i smanjuje brzinu sagorevanja kalorija.

Dakle, prekomerno smanjenje unosa kalorija usporava metabolizam i zapravo otežava gubitak kilograma. Zato je potrebno da unosimo dovoljno kalorija i pridržavamo se ishrane koja nam obezbeđuje nutrijente neophodne za zdrav i pravilan rad metabolizma. Ovo je jedna od češćih grešaka pri mršavljenju koja lako dovodi do jo jo efekta.

3. Previše ugljenih hidrata u ishrani

Unos velikih količina ugljenih hidrata uzrokuje prekomerno lučenje insulina. A to može dovesti do pojave insulinske rezistencije i negativno uticati na gubljenje kilograma, odnosno znatno nam to otežati.

Naravno, najefikasniji način za regulisanje nivoa insulina u krvi predstavlja adekvatan način ishrane. Dakle, to možemo postići smanjenjem ugljenih hidrata i odgovarajućim unosom ostalih nutrijenata:  masti i proteina.

4. Nedovoljno fizičke aktivnosti

Nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do značajnog smanjenja broja kalorija koje sagorevamo. Nažalost, sve češće nemamo vremena da se posvetimo treninzima i aktivnom načinu života. Ali, važno je da znamo da i jednostavno ustajanje, čišćene stana ili penjanje uz stepenice mogu pomoći da ubrzamo metabolizam.

Zato je na nama da se potrudimo da smanjimo sedenje, a povećamo aktivnosti koje pogodno utiču kako na metabolizam, tako i na sveukupno zdravlje.

5. Nedovoljno kvalitetnog sna

San je izuzetno važan i njegov kvalitet i učestalost utiču i na metabolizam. Tako, neadekvatan san povećava rizik od gojaznosti i značajno usporava metabolizam.

Ukoliko spavamo redovno, kvalitetno i tokom noći - možemo itekako uticati na održavanje brzog metabolizma.

6. Konzumiranje industrijskih, zaslađenih napitaka i hrane

Već znamo da piće i hrana koji sadrže beli šećer štete zdravlju i da mogu uticati na pojavu različitih bolesti, kao što su inulinska rezistencija, dijabetes, gojaznost. Pored toga, oni usporavaju metabolizam i pospešuju uvećano skladištenje masti na stomaku i jetri.

Umesto njih i belog šećera, možemo da koristimo tzv. šećerne alkohole koji daju slatkoću, a ne podižu nivo glukoze u krvi i ne stimulišu lučenje insulina.

7. Konzumacija alkohola

Alkohol obično sadrži visok nivo ugljenih hidrata i može blokirati mogućnost jetre da sagoreva masti, tj. proizvodi ketone. Tako, ukoliko popijemo samo jednu čašu vina, to onemogućava našem telu da sagoreva masti tokom narednih 48 sati. Upravo zato, ako često konzumiramo alkohol, metabolizam će sasvim sigurno biti usporen, a masti se neće sagorevati.

Naravno, ukoliko smo umereni i osluškujemo svoje telo, svako će za sebe pronaći odgovarajući balans koji neće narušavati ni celokupno stanje tela, ni rad metabolizma.

8. Nedefinisano vreme obroka i često grickanje

Svaki put kada jedemo - podstičemo lučenje insulina. A ukoliko hranu unosimo jako često i u neodređeno vreme, može doći do nepoželjnih, naglih promena nivoa insulina.

Zato je važno da odredimo tačno vreme obroka, pridržavamo se tog rasporeda i unosimo odgovarajuću, prirodnu hranu koja ne sadrži veštačke zaslađivače.

Kao što vidimo, postoji mnogo faktora koji utiču na metabolizam, a na koje mi možemo uticati. Najbolje je da izbegavamo one koji sigurno ne doprinose metabolizmu niti opštem zdravlju organizma. A one koje ne možemo u potpunosti ukloniti - možemo da smanjimo na minimum i učinimo sve što je do nas da obezbedimo pravilan rad metabolizma.

Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i redovan san tokom noći su jednostavne navike koje će sasvim sigurno ubrzati metabolizam i pomoći nam da izgubimo kilograme ili održavamo željenu kilažu. Takođe, važno je da znamo da je svaki organizam poseban i da pažljivim slušanjem svog tela postižemo najbolje rezultate.

***Izvori korišćeni tokom pisanja ovog teksta su Healtline i Dr.Berg youtube kanal.

 

Mrsavljenje, Kilogrami, Metabolizam, Keto ishrana

  • Pregleda: 9450

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA