fbpx


Kada je vreme da počnemo sa keto ishranom?

Jedno od pitanja koje najčešće dobijam definitivno je – Kako smršati? Ali postoji jedno potpitanje koje je tu bitno podstaviti, a to je - KO pitanje postavlja? Kada mi ovo pitanje postave mlađe osobe, maloletnici, moj odgovor uvek je da bez saveta lekara i bez konsultacije sa roditeljima ne predlažem promene ishrane. Danas bih volela da obrazložim ovaj svoj stav, ali i da pošaljem poruku ovim mladim ljudima koju bih volela da je neko meni rekao, i pre svega koju bih volela da sam mogla tada da razumem i prihvatim.

Viđam svakodnevno veliki broj odraslih osoba koje pogrešno primenjuju keto ishranu, zapravo ono što oni primenjuju uopšte ni nije keto ishrana, često uočavam da ljudi sebi zakidaju kalorije, ne unose dovoljno povrća, biraju pogrešnu suplementaciju bez konsultacije sa u najmanju ruku farmaceutom, biraju pogrešne izvore masti itd. Ove greške posledica su kako same složenosti ishrane, ali pre svega nedovoljnom informisanošću. Često govorim da je ključ zdrave promene ishrane informisanost. Ono što je izgleda još ključnije jeste preuzimanje odgovornosti da se zaista posveti vreme pitanju ishrane, da se proberu informacije na koje ćemo se oslanjati, da se posveti vreme praćenju sopstvenog iskustva kako prošlog tako i trenutnog.

Moja vizija je da delim svoje iskustvo i znanje na najbolji mogući način, ali način na koji će neko iskoristiti pružene informacije i stepen truda koji će biti uložen, ne zavisi od mene, to je odgovornost osobe koja koristi te informacije i upravo zbog toga naglašavam da su i program i izazovi otvoreni pre svega za punoletna lica.

Zamišljam sebe sa 17 godina kako čitam ovo i znam da je prva stvar koju bih uradila zanemarivanje svega pročitanog i fokusiranost na ispunjenje svoje želje – da smršam. Mislila bih kako ću ipak ja ovo sve da kapiram i šta je šteta koja može da nastane, ako je već prekomerna težina sama po sebi nezdrava?

Sada, sa malo više iskustva imam odgvor na ta pitanja. Prva stvar i možda najbitnija je pitanje – da li višak kilograma zaista ugrožava zdravlje ili je zainteresovanost za dijetom proistekla pod pritiskom okoline? Ovo je tema za sebe, ali za sada bih rekla da je neophodno da ovu procenu donesete uz savet stručnog lica. Čak i ako postoji realan problem sa težinom, kao što sam rekla, koliko god delovalo jednostavno, postoji mnogo individualnih faktora koji utiču na to šta je za koga odgovarajuće. Ako za neku devojku određeni jelovnik funkcioniše, za njenu najbolju drugaricu ne mora. Sada znam, da zaista, ako postoji realan problem i ne želimo da u narednim godinama samo otežamo sebi, zaista se mora konsultovati kako sa lekarom, tako i sa roditeljima.

Adolescentski period je period intenzivnog razvoja, to znači da se telo tek “uhodava” sa svim svojim funkcijama, potrebno je vreme da organizam stekne neki normalni hormonalni ritam, ovo znači da mi u tim godinama naprosto nemamo informacije u odnosu na koje možemo da znamo da li nam neka ishrana više ili manje prija. I sada govorim samo o hormonima, sa kojima je ishrana, a pogotovo keto ishrana izuzetno povezana. Postoji još mnogo faktora koji utiču na naše zdravlje, a kojih nismo svesni i zato nam je neophodan nadzor lekara, ako je gubitak težine nešto što je neophodno.

Najveći problem sa kilogramima mi je stvorilo upravo “šetanje” između raznih dijeta, išla sam na svoju ruku i svaka se činila kao prava, garant mi je bio na primer to što je neko koga znam smršao, to nije dovoljan garant. Pre svega sada znam da dijeta ne mora biti dobra samo zato što smo smršali. Znam da sa 15-16-17 godina, dobra linija znači mnogo, a prekomerna težina je prepreka na mnogo nivoa, ali šteta koja se može prouzrokovati ako se ulazi u dijetu samo da bi se smršalo je potencijalno ogromna. Ovo zapravo važi za osobe svih godina, jer čak i kada dobijemo ličnu kartu i dalje smo vrlo skloni da zanemarimo zdravlje zarad dobrog izgleda. Međutim šteta koja može da se nanese u periodu razvoja može ostaviti mnogo dugoročnije posledice.

Razumem da ne mogu nikoga fizički sprečiti da pokuša sa dijetom ili ne, ali zato se nadam da će ishrana postati pitanje oko kojeg ćemo svi postati osvešćeniji, da će roditelji sa više promišljanja biti uključeni u ishranu svoje dece, a pre svega svojim pozitivnim primerom.

Ne želim da vas ostavim razočarane i demotivisane. Želim da pohvalim motivisanost svakoga ko je rešio da se bavi svojim telom i zdravljem, samo apelujem da se ovoj temi priđe izuzetno oprezno i obavezno uz savet i podršku roditelja i stručnjaka.

  • Pregleda: 5872

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA