fbpxGubljenje kilograma preko noći – whoosh efekat

Gubljenje kilograma preko noći zvuči kao dobro poznati san, ali šta ako bih vam rekla da je ponekad i to moguće? Želim da vam predstavim takozvani „whoosh efekat“, ili efekat ispiranja. O ovom fenomenu sve se češće govori, i moguće je da je upravo on odgovor na mnoge nedoumice i brige u vezi sa stagnacijom kilaže, ali i neverovatnim i brzim promenama na vagi.

Teorija koja govori o whoosh efektu, nije još uvek dovoljno istražena, ali mnogobrojna iskustva, i mišljenja relevantnih stručnjaka poklapaju se sa iskustvima koje sam lično imala, kao i iskustvima mnogih učesnika izazova.

Kada dođe do stagnacije, potrebno je da razumemo nekoliko faktora.

Prvi su naša očekivanja, promene ishrane zahtevaju trud i izlaženje iz zone komfora i normalno je da očekujemo nagradu u obliku rezultata za taj trud, međutim veoma je bitno da budemo strpljivi i da damo priliku našem telu da se nakon (verovatno) godina pogrešne ishrane, sada reprogramira i prilagodi. Vraćanje na stare puteve sigurno nam neće pomoći zar ne?

Drugo, promena ishrane zahteva i usvajanje i primenu novih znanja, normalno je da ćemo grešiti, zato je adekvatna i proverena informisanost ključna. Međutim ako do stagnacije dođe, neophodno je da smireno i otvorenih pogleda analiziramo šta smo i kako činili i da li nam se negde potkrala greška, posavetujte se, eksperimentišite i razumite da je ovo proces.

Postoji naravno još mnogo specifičnijih faktora o kojima danas nećemo govoriti, individualna zdravstvena stanja i oboljenja su samo neki od njih, a postoji i takozvani whooosh efekat.

Whoosh efekat predstavlja efekat ispiranja, odnosno naglog izbacivanja viška vode, što se manifestuje i naglim gubitkom kilograma. Ćelije masti, troše svoje masne rezerve i prazne se, zamislite polu izduvani balon. Međutim, kako naše telo još uvek ne zna da mu je to sada trajno stanje, ono teži homeostazi, odnosno povratku u ono što je smatralo „normalnim“, gubitak masti tretira kao prolaznu grešku i teži povratku na poznato. Ćelije (izduvani baloni) se onda pune vodom, i sada taj „balon“ više nije izduvan, već pun i zategnut, spreman da u punom kapacitetu primi zapremine masti koje očekuje. Kada naše ćelije “nauče“ da se mast neće vraćati, one izbace višak vode, smežuraju se i onda teže da se polako, vremenom, smanjuju, jer im više ne treba tolika zapremina za masti. Kada se ovo dogodi, možemo iskusiti nagli gubitak kilograma, preko noći, zavisno od ukupne kilaže ta brojka će varirati.

Iz ove priče volela bih da ponesete nekoliko poenti. Nije neophodno da se stalno merite, jer time ne samo da sebi nabijate pritisak, već jednostavno ne merite ono što je bitno, a to je gubitak masti, to je moguće samo sa posebnim „vagama“ koje većini nas nisu dostupne. Mi merimo ukupnu težinu koju čine i voda i masti, voda će dolaziti i vraćati se, ali ono na šta mi ciljamo jeste ravnomerni, dugoročni gubitak masti. Tako da najgora stvar koju možete da učinite kada iskusite stagnaciju, jeste da odustanete. Vraćanje na prethodne navike sigurno neće poboljšati vaše stanje. Uzmite u obzir koliko vremena ste se hranili štetno i koliko dugo je to bilo „normalno“ stanje za vaš organizam i dajte sebi vremena da se prilagodite. Pre svega, ne upoređujte se sa drugima, ne znamo tuđe istorije, trenutno specifično stanje. Koliko god nagli i brzi gubitak kilograma zvučao magično, ono na šta ciljamo jeste realan i dugoročan rezultat, a za to treba vremena i strpljenja, onda čak dolazi i bez mnogo muke.

 

  • Pregleda: 41797

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA